Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Безоплатна передача транспорту на потреби армії під час мобілізації не обкладається ПДВ

October 29, 2014

ДФС нагадує, що виконання військово-транспортного обов`язку під час мобілізації, якщо не введений правовий режим воєнного чи надзвичайного стану, здійснюється згідно з Мобілізаційним планом України шляхом безоплатного залучення транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації.

Приймання-передача транспортних засобів та їх повернення здійснюються на підставі актів приймання-передачі, в яких зазначаються відомості про власників, технічний стан, залишкову (балансову) вартість та інші необхідні відомості, що дають змогу ідентифікувати транспортні засоби.

Повернення транспортних засобів власнику здійснюється протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації.

У випадку залучення транспортних засобів згідно з Мобілізаційним планом України для забезпечення потреб ЗСУ переходу права власності не відбувається, така передача здійснюється на умовах повернення транспортних засобів (тобто відбувається передача в тимчасове користування), а тому в обліку платника ПДВ така передача не визначається як об`єкт оподаткування, оскільки не відбувається операції з постачання товару.

Якщо після мобілізації транспортний засіб не повертається підприємству і за нього нараховується компенсація, то така компенсація розглядається як оплата вартості такого транспортного засобу. У цьому разі транспортний засіб визнається проданим за бюджетні кошти, і на дату отримання таких коштів (компенсації) мають бути визначені податкові зобов`язання з ПДВ.

Лист ДФС від 16.10.14 р. № 5229/6/99-99-19-03-02-15.

Новини за темою:

Мобілізація транспортних засобів юросіб уже в дії

Хочуть ввести кримінальну відповідальність за невиконання військово-транспортного обов’язку

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!