Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Банківська система в надзвичайному режимі: інструкція з роботи

July 25, 2014

З метою забезпечення функціонування банківської системи України та безперебійного фінансування потреб держави та життєдіяльності населення в умовах надзвичайного режиму роботи Нацбанк затвердив Інструкцію щодо організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі.
Інструкція визначає порядок проведення банківських операцій, опис змін у технологіях їх проведення, окремі питання організації діяльності Нацбанку, його структурних підрозділів, банків України, а також дій працівників Нацбанку, пов`язаних із виконанням таких операцій у разі виникнення нештатного режиму, що унеможливлює роботу банківської системи у звичайному порядку.
Вимоги Інструкції поширюються на Нацбанк, банки та небанківські установи - учасників системи електронних платежів у разі запровадження відповідною постановою Нацбанку надзвичайного режиму роботи. Надзвичайний режим роботи банківської системи може бути запроваджено на окремих територіях, а також на визначений строк.
Зокрема, визначено, що Нацбанк у разі запровадження надзвичайного режиму роботи може на підставі окремих розпорядчих документів уносити зміни до порядку формування і зберігання обов`язкових резервів, а також до порядку надання та погашення кредитів рефінансування.
У разі запровадження надзвичайного режиму роботи Нацбанк може змінити окремі норми щодо організації та функціонування валютного ринку, міждержавних розрахунків, здійснення валютних операцій (торговельних, неторговельних та операцій, пов`язаних з рухом капіталу), переміщення валютних цінностей через митний кордон України тощо.

Постанова НБУ від 22.07.14 р. № 435 набула чинності з 24.07.14 р. у зв`язку з ї опублікуванням в Офіційному інтернет-представництві Нацбанку.

Зазначимо, що за офіційною інформацією НБУ, починаючи з 24 липня 2014 року, в Донецькій, Луганській областях та АР Крим запроваджено надзвичайний режим роботи банківської системи.
[d1572] 

Новини за темою:
НБУ скасував обов’язок продавати валютні надходження на міжбанку.
З 17.07.14 р. розмір облікової ставки НБУ збільшено з 9,5 % до 12,5 % річних.
Офіційне опублікування нормативно-правових актів НБУ відтепер на сайті.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!