Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Банки отримають час на відновлення їх нормальної діяльності

March 26, 2015

НБУ ініціював унесення змін до ст. 8 Закону "Про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків".

Законопроектом передбачено право НБУ не відносити банк до категорії проблемних та неплатоспроможних, якщо зменшення розміру регулятивного капіталу, значення нормативу його достатності (адекватності), нормативів поточної та короткострокової ліквідності, збільшення обсягу негативно класифікованих активів банку були спричинені зростанням після 06.02.14 р. курсу іноземних валют до національної валюти України та/або формуванням резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями після цієї дати.

Законопроект установлює строк дії норми щодо права НБУ не відносити банк до категорії проблемних та неплатоспроможних до 1 січня 2019 року.

Завдяки цим змінам банки отримають час на відновлення їх нормальної діяльності, а також банки отримають можливість йти назустріч позичальникам в плані реструктуризації їх боргів.

На сьогодні норми ст. 75 і 76 Закону "Про банки і банківську діяльність" зобов’язують НБУ віднести банк до категорії проблемних, наприклад, якщо норматив достатності капіталу банку зменшився лише на піввідсотка – з нормативного значення 10 % до 9,5 %, а в разі зменшення розміру нормативу капіталу до однієї третини – з 10 % до 3 % банк визнається неплатоспроможним.

Водночас нагляд за банками не тільки не буде ослаблений, але навіть посилений. Також НБУ буде жорстко контролювати плани капіталізації банків, а ті, хто не впорається з їх виконанням, будуть виведені з ринку.

За матеріалами офіційного інтернет-порталу НБУ.

 

Новини за темою:

Банки не повинні повідомляти НБУ про зміни організаційної структури

Оподаткування військовим збором валютно-обмінних операцій планують відмінити

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!