Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Банки зоб’овязані вилучати «хабарі»

November 26, 2013

Затверджено нові Правила, які визначають платіжні ознаки банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України та критерії, за якими вони можуть використовуватися фізособами, юрособами, у тому числі банками, під час приймання, оброблення та видачі банкнот (монет) за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви, для переказів та обміну.
Зазначено, що не придатні до обігу банкноти (монети) поділяються на зношені банкноти (монети), значно зношені банкноти, банкноти (монети) з дефектами виробника.
Значно зношені банкноти - банкноти, що мають одну або більше ознак зношення або пошкодження (незалежно від наявності ознак зношення). Зокрема, перелік таких ознак доповнено, а саме:
- банкноти, що оброблені спеціальними хімічними реактивами під час проведення оперативних заходів чи слідчих дій ("Хабар" тощо);
- банкноти, які склеєні з порушенням установлених вимог, що перешкоджає їх обробленню на автоматизованих системах оброблення банкнот;
- заламіновані банкноти.
Банки зобов`язані вилучати як сумнівні інші значно зношені банкноти, які розірвані (розрізані) на дві або більше частин, та в установленому порядку надсилати для проведення досліджень до уповноважених підрозділів Нацбанку. За результатами цих досліджень експерт Нацбанку оформляє відповідний акт, на підставі якого банкноти можуть бути визнані платіжними, неплатіжними, навмисно пошкодженими з метою вчинення кримінального правопорушення чи підробленими.

Постанова НБУ від 23.10.13 р. № 422 набуде чинності з дня опублікування.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!