Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Банк не перерахував платежі з ЄСВ: чи несе відповідальність платник?

February 5, 2015

Для сплати ЄСВ підприємство своєчасно подало до банку платіжне доручення, а підприємець уніс готівку до каси банку. Але банк не перерахував на бюджетний рахунок гроші на сплату збору. У результаті у суб`єктів господарювання виникла недоїмка з ЄСВ, яка була погашена пізніше через інший банк. Проте податкова інспекція вимагає сплати пені за кожен день прострочення і загрожує застосувати штраф за несвоєчасну сплату ЄСВ. Чи повинні платники ЄСВ нести відповідальність за несвоєчасне перерахування грошей із вини банку?
Ні. Якщо в затримці платежу винен банк – платників карати не повинні. Давайте подивимося, як відбувається сплата ЄСВ.
Що повинен зробити платник ЄСВ? Він повинен своєчасно подати до банку платіжне доручення, щоб гроші з його банківського рахунка були перераховані на бюджетний рахунок. А якщо платник – підприємець, у нього може не бути банківського рахунка. Тоді він вносить готівку до каси банку.
Що повинен зробити банк, отримавши платіжку або готівку від платника? Банк повинен своєчасно перерахувати гроші платника (списати з його рахунка) на рахунок отримувача, зазначений у платіжному документі.
Отже, якщо платник подав платіжку або вніс гроші до каси банку вчасно, то він виконав свій обов`язок зі сплати ЄСВ у той момент, коли банк прийняв платіжку. І з цієї миті відповідальність за своєчасне перерахування грошей із рахунка підприємства на бюджетний рахунок несе банк. І якщо банк взагалі не перерахував гроші платника або перерахував із запізненням, провина лежить цілком на банку. І відповідати за своє порушення повинен банк.

Детальніше див. у «БАЛАНС» № 11-12, який виходить з друку 09.02.15 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!