Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Орендна плата власнику земельної ділянки наперед: бухоблік та оподаткування

March 3, 2017

Із цієї статті ви дізнаєтеся:
• про правове підґрунтя орендних платежів за землю, здійснених фізособі наперед;
• як правильно документувати та обліковувати операції з дострокового погашення зобов’язань сільгосппідприємства перед власниками земельних ділянок;
• про специфіку оподаткування зазначених операцій.

Частинами чи все одразу?
Відповідно до ст. 21 Закону від 06.10.98 р. № 161-XIV «Про оренду землі» (далі – Закон № 161) орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.
Законодавством, зокрема Податковим кодексом (далі – ПК), чітко визначається лише розмір і строки внесення орендної плати за оренду земель державної і комунальної власності.
Щодо приватних земель, то тут форма (натуральна чи грошова), розмір (фіксована чи залежно від нормативної грошової оцінки земель, умови її індексації), а також строки здійснення орендних платежів підлягають урегулюванню за згодою сторін у договорі оренди земельної ділянки. Його укладають обов'язково в письмовій формі (типову форму затверджено постановою КМУ від 03.03.04 р. № 220), а за бажанням однієї зі сторін – нотаріально посвідчують. Набуває чинності він після держреєстрації (ст. 18 Закону № 161).
Зазвичай сільгосппідприємства виплачують орендну плату за землю фізособам щорічно раз на рік. Однак не заборонено сплачувати її наперед за майбутні періоди або відразу за весь період оренди. Зокрема, згідно зі ст. 531 Цивільного кодексу орендар має право виконати свій обов’язок достроково, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства або не випливає із суті зобов’язання чи звичаїв ділового обороту.
Отже, якщо сторони дійшли згоди щодо виплати орендної плати відразу за весь період оренди (або наперед за якийсь час), це слід зазначити в договорі. Також доцільно зафіксувати положення про те, що розмір орендної плати в такому разі не підлягатиме індексуванню.

Слухаємо НБУ
Обмеження на готівкові розрахунки поширюються й на виплату орендних платежів. Це випливає із листа НБУ від 21.07.14 р. № 25/6/99-99-22-06-03-15/415, згідно з яким готівкові обмеження стосуються розрахунків за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, що можуть бути оцінені у грошовій формі.
Тому, виплачуючи орендну плату за землю, слід дотримуватися правила: не більше 50 тис. грн. одній фізособі протягом одного дня (п. 1 постанови Правління НБУ від 06.06.13 р. № 210). При цьому кількість фізосіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не лімітується.
Що буде за порушення цієї норми? Надлишкова сума готівкового обмеження має додаватися до фактичних залишків готівки в касі платника одноразово (того самого дня, якого було здійснено цю операцію). І в разі перевищення встановлених лімітів залишку готівки для підприємства передбачено фінансову відповідальність – штраф у двократному розмірі суми виявленої понадлімітної готівки за кожен день перевищення встановленого ліміту каси (абзац другий ч. 1 ст. 1 Указу Президента від 12.06.95 р. № 436/95).
Крім того, таке порушення тягне за собою й адміністративну відповідальність, передбачену ст. 16315 КУпАП: накладення штрафу в розмірі від 100 до 200 нмдг (від 1 700 до 3 400 грн.), а за повторне протягом року таке саме порушення – від 500 до 1 000 нмдг (від 8 500 до 17 000 грн.).

Повний текст консультації див. у «Баланс-Агро» № 9, який виходить з друку 06.03.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!