Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Орендар компенсує орендодавцю вартість спожитої електроенергії: як оформити податкову накладну?

June 19, 2015

Приватне підприємство (платник ПДВ) здає в оренду приміщення. За умовами договору оренди вартість комунальних послуг та електроенергії компенсується орендарем (сума компенсації перераховується на окремий рахунок). Орендодавець у податковій накладній (далі – ПН) зазначає кількість спожитої електроенергії. Чи потрібно зазначати також код УКТЗЕД? На яку дату треба виписувати ПН, отримуючи компенсацію вартості електроенергії: на дату першої події чи щодекади?
Запитання є дуже слушними. Вони викликані змінами, внесеними до Податкового кодексу (далі – ПК) Законом від 28.12.14 р. № 71-VІІІ. Завдяки цим змінам починаючи з 1 січня 2015 року:
- електрична енергія належить до підакцизних товарів. А в разі постачання підакцизних товарів у ПН слід зазначати код УКТЗЕД;
- платники ПДВ, які постачають електроенергію, зобов`язані складати ПН по-особливому – щодекади на суму, що надійшла в рахунок оплати за таку електроенергію на їх поточні рахунки протягом декади. В останній день місяця продавці електроенергії складають ПН/розрахунки коригування за результатами остаточного розрахунку зі споживачами.
Але не все так просто, як хотілося б. Давайте розглянемо, чому взагалі орендодавець оподатковує отриману від орендаря компенсацію вартості комунальних послуг та електроенергії.
Це товар чи послуга? Як відомо, об’єктом обкладення ПДВ є постачання товарів та послуг на митній території України. Компенсація вартості спожитої електроенергії, як і комунальних витрат, повністю вписується у визначення термінів «постачання товарів» та «постачання послуг». Зокрема, електрична енергія вважається товаром. Та чи можна стверджувати, що орендодавець, отримуючи компенсацію вартості електроенергії від орендаря, постачає йому товар?
За відповіддю звернемося до Закону від 16.10.97 р. № 575/97-ВР, де сказано:
- постачання електричної енергії є господарською діяльністю, яка пов`язана з наданням електричної енергії споживачеві за допомогою технічних засобів передачі та розподілу електричної енергії на підставі договору;
- споживачі енергії – це суб`єкти господарської діяльності та фізичні особи, що використовують енергію для власних потреб на підставі договору про її продаж та купівлю;
- споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. А енергопостачальники визначаються як учасники оптового ринку електричної енергії України, які купують електричну енергію на цьому ринку з метою її продажу та/або постачання споживачам.
Таким чином, у нашому випадку орендодавець не продає електроенергію як товар, адже він не є енергопостачальником, і до того ж відсутній договір купівлі-продажу.
Якщо це не постачання товару, тоді це постачання послуг.
База обкладення ПДВ із постачання товарів/послуг (крім контрольованих операцій) визначається виходячи з їх договірної вартості. А до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми, які продавець отримує у зв’язку з компенсацією вартості цих товарів/послуг. Тобто отриману компенсацію вартості електроенергії (як і комунальних витрат) слід розглядати як кошти, що надійшли орендодавцю у складі договірної ціни орендної плати.
Зверніть увагу: податківці, повідомляючи про присутність об’єкта обкладення ПДВ у даному разі, також розглядають зазначені компенсаційні виплати у контексті постачання послуг.
Нагадаємо, що абзац шостий п. 188.1 ПК вилучив із бази обкладення ПДВ лише суми відшкодування витрат на утримання наданого в оренду нерухомого майна, на оплату комунальних послуг та електроенергії, що надходять орендодавцю – бюджетній установі.
На яку дату виписувати ПН? Орендодавець, який не є постачальником електроенергії як товару, виписує ПН – як на орендну плату, так і на компенсацію спожитої електроенергії – на дату першої події.

Більш докладну відповідь див. у журналі „БАЛАНС” від 22.06.15 р. № 49-50.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!