Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Оренда землі сільгосппризначення: правові аспекти

May 11, 2017

Оформлення оренди такого об'єкта, як земельна ділянка сільськогосподарського призначення, має свої особливості. Розглянемо їх у цій консультації.
Загальні положення
Порядок укладання договору оренди земельної ділянки регламентується ЗК (ст. 93, 124) і Законом № 161.
Договір оренди земельної ділянки укладається в письмовій формі і за бажанням однієї зі сторін може бути засвідчений нотаріально.
Для дійсності договору потрібна також держреєстрація права оренди. Так, згідно зі ст. 17 Закону № 161 об'єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендарю з моменту державної реєстрації права оренди. Необхідність такої реєстрації обумовлена і вимогами п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону № 1952.
Реєстрація права оренди здійснюється за правилами, установленими Законом № 1952 і Порядком № 1127.
Типова форма договору оренди земельної ділянки затверджена Постановою № 220, однак її використання не є обов'язковим, важливо включити до договору оренди всі істотні умови, установлені ст. 15 Закону № 161.
Істотні умови договору
До переліку умов, що є істотними для договору оренди землі, увійшли (ст. 15 Закону № 161):
•    об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір ділянки);
•    строк дії договору (згідно зі ст. 19 Закону № 161 установлюється за угодою сторін, але не може перевищувати 50 років);
•    орендна плата (розмір, індексація, спосіб та умови розрахунків, строк, порядок унесення орендної плати та її перегляду, відповідальність за несплату).
Якщо договором оренди землі передбачене здійснення орендарем заходів, спрямованих на охорону та поліпшення об'єкта оренди, то до договору додається додугода про відшкодування орендарю витрат на такі заходи.
Сторони можуть включити до договору оренди земельної ділянки й інші умови, якщо вважають це за необхідне.
Зверніть увагу: договір оренди може передбачати надання в оренду декількох земельних ділянок, які знаходяться у власності одного орендодавця.
Розглянемо докладніше найбільш важливі умови договору оренди землі.
Орендна плата
Розмір орендної плати встановлюється, як правило, у грошовій формі. Але за угодою сторін розрахунки за оренду землі можуть здійснюватися і в натуральній формі (така форма досить часто застосовується при оренді земель сільгосппризначення). При цьому потрібно враховувати, що розрахунки в натуральній формі повинні відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати (ст. 22 Закону № 161).
Розмір орендної плати за землю обчислюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не встановлене договором оренди.
Таким чином, щодо орендної плати в договорі слід чітко прописати:
•    розмір. Як ми вже зазначили, за загальним правилом орендна плата підлягає індексації, якщо інше не визначене умовами договору. Тому, якщо ви не бажаєте розраховувати індексацію, вам треба це чітко прописати в договорі (про обмеження розміру орендної плати за землі сільгосппризначеня див. нижче);
•    еквівалент грошової суми, яка буде оплачуватися товарами – якщо договором передбачена виплата в натуральній формі. Найчастіше саме ця умова стає каменем спотикання між орендодавцем та орендарем, особливо якщо ціни на товар, яким виплачується орендна плата, суттєво змінилися (наприклад, через неврожай). Також потрібно застерегти вид, сорт та інші характеристики продукції, якою буде оплачуватися оренда;
•    строк виплати. Закон не обмежує періодичність здійснення таких платежів: щомісяця, щокварталу або раз на рік.
Зверніть увагу: у випадку визнання в судовому порядку договору оренди землі недійсним, отримана орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди землі не повертається.


Повний текст консультації див. у Практичному керівництві № 9.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!