Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Аполлон Позов: «Найнебезпечніший ворог – відкладання «на потім»

January 20, 2015

Хочете, щоб ваш бізнес забирав якомога менше часу і приносив якомога більше прибутку? Для цього потрібно навчитися управляти часом. Якщо налагодите всі необхідні бізнес-процеси, ваша компанія запрацює, як дорогий швейцарський годинник. Своїм досвідом у цій сфері вирішив поділитися генеральний директор Видавничо-консалтингової компанії «Баланс-Клуб» Аполлон ПОЗОВ.

 

 

[p2062]

Позов Аполлон Харалампійович – генеральний директор Видавничо-консалтингової компанії «Баланс-Клуб», голова громадської організації «Всеукраїнський бухгалтерський клуб «Баланс». Народився 9 грудня 1960 року в Грузії. Перебуває у шлюбі із Світланою Позовою (Братушевою). Люблячий чоловік, батько і дідусь.

У 1984 році закінчив Дніпропетровський державний університет, а в 2002-му отримав сертифікат Британського інституту бізнес-адміністрування і менеджменту, де прослуховував курси «Управління організацією», «Управління маркетингом», «Управління персоналом». Кандидат економічних наук. Пройшов шлях від ревізора управління комунального господарства Дніпропетровського облвиконкому до провідного фінансового консультанта України.

Головні напрями діяльності його компанії – консалтингові послуги у сфері бухгалтерського обліку та оподаткування, випуск всеукраїнських бухгалтерських видань «БАЛАНС», «БАЛАНС-БЮДЖЕТ», «БАЛАНС-АГРО», «Бібліотека «Баланс». У 2013 році під керівництвом А. Х. Позова стартував ще один проект – інтернет-сайт uteka.ua (тут публікуються актуальні інтерв`ю і статті для керівників бізнесу, фінансових директорів і бухгалтерів).

Компанія «Баланс-Клуб» завоювала лідерські позиції на ринку України в сегменті професійних видань для бухгалтерів, а її генеральний директор був удостоєний міжнародної нагороди імені Луки Пачолі, ордена Української Православної Церкви (святителя Феодосія Чернігівського), численних грамот і подяк від центральних та місцевих органів влади.

– Аполлоне Харалампійовичу, сьогодні найбільша проблема в бізнесі – дефіцит часу. Що б Ви порадили тим, хто скаржиться на постійне перебування у стані «не знаю, за що хапатися»? 

– Коли говорять про дефіцит часу, я відразу запитую: якби у вас був вільний час, на що б ви його витратили? Виходячи із цього, можна отримати відповіді на запитання про те, чи є у вас цей час і чи хочете ви створювати час. Якщо час витрачати немає на що, то і створювати нічого не треба. Тому головна проблема не в дефіциті часу, а в дефіциті необхідних навиків. Вони потрібні для того, щоб знати, як діяти в тій чи іншій ситуації. До речі, саме цій темі було присвячено ХIХ Всесвітній конгрес бухгалтерів «Бачення-2020: уроки минулого, побудова майбутнього», який пройшов в листопаді 2014 року в Римі і зібрав близько п`яти тисяч фахівців приблизно зі 100 країн. Його учасниками стали найуспішніші і найвпливовіші експерти в галузі бухобліку, аудиту та бізнесу. Усі зійшлися на думці, що професія бухгалтера повинна сприяти позитивному розвитку сучасного глобального суспільства. У роботі форуму взяла участь і делегація Всеукраїнського бухгалтерського клубу. Ми отримали прекрасну можливість обмінятися думками з актуальних питань і тенденцій у бухгалтерській сфері.

– У Вашій відповіді прозвучав незвичайний вислів – створювати час. Для чого ж його потрібно створювати?

– У першу чергу для спілкування і вирішення професійних питань. Наприклад, я більше часу приділяю передачі топ-менеджерам своїх ідей і на основі цього досягненню успіхів у роботі. Отже, час потрібно використовувати так, щоб спланувати вирішення пріоритетних завдань, а не намагатися вирішувати все і відразу. Життя підносить проблеми щодня. І якщо підлеглі не розуміють маленьких проблем, то в результаті отримують великі. Незнання і невміння створювати свій час призводить до того, що проблеми не вирішуються, а тільки виникають. Звідси випливає, що досвідчений керівник повинен не скаржитися на дефіцит часу, а правильно розставляти пріоритети.

[p2064]

– Виходить, що управляти часом – означає розставляти пріоритети.

– Саме так. На робочий тиждень можна запланувати вирішення максимум п`яти – десяти завдань. Ми цьому намагаємося вчити бухгалтерів за допомогою довідково-аналітичної інформації (ДАІ). Так, ще в листопаді 2014 року випустили журнал (№ 90), у якому є розділ «Перший крок на шляху до управління часом на основі пріоритетів». Начебто просто, але чому ми цього не робимо? Переобтяжений інформацією мозок втрачає можливість приймати рішення. Необхідність зробити вибір (наприклад, як відобразити складну операцію в обліку або який телефон купити) інколи заводить нас у безвихідь. Чому? Та тому, що людський мозок має, так би мовити, певну ємкість, яку умовно можна виміряти кількістю одиниць уваги.

– Що таке одиниця уваги?

– Це якась умовна одиниця. Вона показує, наскільки ми захоплені тією чи іншою подією, обставиною. У кожного з нас свій унікальний набір цих одиниць уваги. Припустимо, людина у скорботі. У такому стані у неї дуже мало вільних одиниць уваги, оскільки вони повністю поглинені цією скорботою, і людина не здатна сприймати навколишній світ. Адже коли вся увага зайнята минулим, неможливо думати про сьогодення і тим більше про майбутнє. Тобто рівень виживання безпосередньо залежить від вільних одиниць уваги. Така формула життя: на що спрямовуєте свою увагу, те й отримуєте. Якщо увага зосереджена на проблемах, отримуєте проблеми, якщо на успіху – отримуєте успіх. Одиницю уваги забирає будь-яка ваша дія: не закінчений звіт, не сплачений рахунок, не прийняте рішення з важливого питання. Кожна із цих дій забирає свою одиницю уваги, спільне у них тільки одне – усі вони не завершені. У тайм-менеджменті такі незавершені справи називаються незавершеними циклами. І чим більше таких циклів, тим частіше ви відволікатиметеся від виконання поточних справ. Ситуація схожа з комп`ютерною: збільшення кількості запущених програм призводить до зниження швидкодії машини. Сьогодні не вирішив одне питання, завтра – друге, післязавтра – третє тощо. Що з ними робити? Якщо ви не знаєте ні цілей, ні завдань, то які можуть бути пріоритети? Якщо ви не розумієте тайм-менеджменту, нічого не вийде. Ось і виходить, що найбільший ворог – відкладання «на потім». Навіщо, питається, день за днем зволікати вирішення питань, а коли їх накопичується багато, намагатися героїчно вирішувати. Не треба відкладати на завтра те, що можна зробити сьогодні. Інакше всі довгострокові плани застаріють, і потім від них доведеться відмовитися.

«Головна проблема не в дефіциті часу, а в дефіциті необхідних навиків. Вони потрібні для того, щоб знати, як діяти в тій чи іншій ситуації».

– Які Ваші пропозиції щодо вирішення цієї проблеми?

– По-перше, керівники, зокрема головні бухгалтери, повинні навчитися визначати пріоритети. Так легко делегувати підлеглим свої завдання. Потрібно відмовитися від підходу  «зроблю все сам, за всіх». Інакше у людини, яка складає квартальний звіт до півночі, виникатиме почуття, що її ніхто не любить. Щоб цього не було, головбух повинен пам`ятати про обов`язки своїх підлеглих: один відповідає за нарахування зарплати, другий – за матеріальний відділ, третій – за основні фонди. Кожен із них здає первинну звітність, щоб зробити зведену. Кожну здану звітність потрібно перевірити. А якщо бухгалтерів навчити, то їх не треба буде перевіряти ще раз. І тоді не доведеться сидіти допізна. Графік документообігу повинен бути складений чітко. Наприклад, щодня до 16.00 усі бухгалтери зобов`язані здавати свої звіти. Керівник повинен управляти процесом і представляти підлеглим чіткий алгоритм дій. Отже, управління часом на основі пріоритетів – один з ефективних інструментів підвищення якості сервісної діяльності. А бухгалтерія якраз надає сервісні послуги кожному підрозділу своєї компанії.

 

«Така формула життя: на що спрямовуєте свою увагу, те й отримуєте. Якщо увага зосереджена на проблемах, отримуєте проблеми, якщо на успіху – отримуєте успіх».

 

– Можете навести приклади сервісних бухгалтерських послуг?

– Припустимо, потрібно визначити собівартість продукції, яку ви продаєте. Скільки часу доведеться чекати відповіді від бухгалтера? День, два, три? А якщо підійти до цього питання інакше: бухгалтер складає необхідні форми (бланки), а ви їх самостійно заповнюєте і таким чином визначаєте цю собівартість. Якщо подивитися на професію бухгалтера ширше, то можна побачити очевидне: ми сприяємо формуванню інтелектуального капіталу і використанню передових технологій. Створюючи базу знань, ми створюємо комунікації усередині компанії: між бухгалтерією і керівництвом, між бухгалтерією і співробітниками інших підрозділів, між бухгалтерією і партнерами-клієнтами. Головне завдання – допомогти керівникам примножити активи свого підприємства, залучити інвесторів і забезпечити бізнес грошима. Ось це і є якісне сервісне обслуговування, характерне для Видавничо-консалтингової компанії «Баланс-Клуб»: ми не просто випускаємо журнали, але й допомагаємо бухгалтерам передавати свої знання, досвід і навики. Це особливо актуально в нинішніх умовах, коли законодавство України жорстко регламентує строки здачі звітів, за недотримання яких загрожують штрафні санкції. Якщо бухгалтер здатний ефективно управляти часом, то йому не доведеться вистоювати годинами в черзі і переживати, приймуть податківці звіт чи ні. Зважаючи на потреби ринку, «Баланс-Клуб» пропонує своїм клієнтам навчитися управляти часом і визначати пріоритетні завдання. От так, до речі, і народилася у нас ідея – перетворити кожний перший номер місяця на календар-планувальник.

 

«Зважаючи на потреби ринку, «Баланс-Клуб» пропонує своїм клієнтам навчитися управляти часом і визначати пріоритетні завдання».

 

– Ваша ідея продиктована об`єктивною реальністю: ритм, у якому живе більшість із нас, навряд чи можна назвати спокійним і розміреним. Брак часу, аврал і жорсткий цейтнот є випробуванням, справитися з яким під силу далеко не всім.

– Скажу більше: така емоційна напруга негативно позначається на продуктивності праці, призводить до швидкої стомлюваності й апатії. Щоб позбутися синдрому хронічної втоми, потрібно зайнятися управлінням часом, або тайм-менеджментом. Це допомагає уникнути незавидної долі заручника власного бізнесу або ділової кар`єри. Ті, хто добився успіху в житті, багато часу присвячують плануванню, завдяки якому можна уникнути поганих показників у роботі. Планувати (і думати) краще за все на папері. Якщо мета не викладена на папері, то вона не існує і в реальності. Як показує практика, робота зі списком запланованих справ значно підвищує продуктивність праці. Установлюйте точні строки для кожного завдання. Почніть із першочергових завдань і робіть усе послідовно (щось одне в певний період часу). На першому місці завжди повинні бути ви і головні люди у вашому житті – заради цього варто управляти часом і працювати над власною ефективністю.

Бесіду вів

Валентин Ковальський,

редактор медіа-проекту

«Аналітика і практика»

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!