Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

"Подвійний акциз": хто платить?

October 20, 2016

Так вже вийшло, що виробники алкогольних напоїв (в т. ч. Пива), які торгують ними в роздріб, сплачують акциз двічі.
«Перший» податок сплачується при реалізації цих напоїв - за ставками, зазначеними в пп. 215.3.1 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (далі - ПК). Причому норми пп. 213.1.1 ПК вимагають, щоб податок сплачувався при будь-якої реалізації підакцизних товарів їх виробниками (хоч оптової, хоч роздрібної).
А «другий» акцизний податок сплачується тільки тими виробниками, які продають алкоголь через роздрібну мережу. В цьому випадку акциз з такої реалізації становить 5% від бази оподаткування (вартості товарів з урахуванням ПДВ та без урахування роздрібного акцизу) (пп. 214.1.4, 215.3.10 ПК).
Про ці «двох акцизах» і йдеться в Листі від 28.09.16 р. № 10209/О/99-99-15-03-03-14.
При здійсненні роздрібної реалізації виробником пива солодового власного виробництва через заклад роздрібної торгівлі (ресторан-пивоварню) оподаткування акцизним податком обсягів пива здійснюється одночасно за специфічною ставкою акцизного податку в розмірі 2,48 грн. за літр і адвалорної ставки в розмірі 5 відсотків від вартості (з податком на додану вартість і без урахування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів при його реалізації.
Зверніть увагу, що аналогічний порядок оподаткування діє і для виробників тютюну і тютюнових виробів.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Dvojnoj-akciz-kto-platit.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!