Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Амортизація об’єктів приєднання як складових газорозподільної системи

November 24, 2016

ДФС у листі  від 08.11.2016 № 23955/6/99-99-15-02-02-15 розглянула питання щодо амортизації об’єктів приєднання як складових газорозподільної системи, які зараховуються до складу основних засобів.
У разі коли строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів в бухгалтерському обліку менше ніж мінімально допустимі строки амортизації основних засобів та інших необоротних активів, то для розрахунку амортизації використовуються строки, встановлені цим підпунктом.
У разі коли строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів в бухгалтерському обліку дорівнюють або є більшими, ніж ті, що встановлені цим підпунктом, то для розрахунку амортизації використовуються строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів, встановлені в бухгалтерському обліку.
При розрахунку амортизації основних засобів та нематеріальних активів балансова вартість основних засобів та нематеріальних активів станом на 1 січня 2015 року має дорівнювати балансовій вартості таких активів, що визначена станом на 31 грудня 2014 року відповідно до ст.ст. 144-146 та 148 розділу III ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ у редакції, чинній до 1 січня 2015 року.
Таким чином, податковій амортизації підлягає об’єкт основного засобу, визначений платником у бухгалтерському обліку відповідно до положень МСБО 16, протягом строків корисного використання (експлуатації) такого об’єкта з урахуванням вимог абз. 3 та 4 п.п. 138.3.3 п. 138.3 ст. 138 ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ за умови його використання платником податку у власній господарській діяльності.
Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.
Отже, з питання правильності визначення об’єкта основного засобу для цілей амортизації у бухгалтерському обліку (у вашому випадку – газопроводу, до якого відбулось приєднання газових мереж зовнішнього газопостачання) слід звертатися до Міністерства фінансів України.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Amortizaciya-obektov-prisoedineniya-sostavlyayushhix-gazoraspredelitelnoj-sistemy

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!