Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Амортизаційні відрахування у фізособи-підприємця

November 21, 2017

Порядок оподаткування доходів, отриманих ФОП від провадження господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, установлено ст. 177 ПК.
Об’єктом оподаткування в таких підприємців є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з госпдіяльністю такого підприємця (п. 177.2 ПК).
Відповідно до норм пп. 177.4.6 ПК, які набули чинності з 01.01.17 р., ФОП на загальній системі оподаткування мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних із провадженням їх госпдіяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. При цьому амортизації підлягають: витрати на придбання ОЗ та НА; витрати на самостійне виготовлення ОЗ.
Не підлягають амортизації ОЗ подвійного призначення, а саме:
– земельні ділянки;
– об’єкти житлової нерухомості;
– легкові та вантажні автомобілі.
Згідно із пп. 177.4.9 ПК амортизація нараховується протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта ОЗ та НА, самостійно встановленого фізособою, але не менше мінімально допустимого строку корисного використання об’єкта ОЗ та НА, які встановлено вищевказаним підпунктом.
Дія пп. 177.4.9 ПК поширюється виключно на об’єкти ОЗ та НА, витрати на придбання чи самостійне виготовлення яких підтверджені документально.
Отже, підприємці на загальній системі оподаткування, починаючи з 01.01.17 р., мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних із провадженням його господарської діяльності, амортизаційні відрахування з вартості придбаних після 01.01.17 р. ОЗ та НА або самостійно виготовлених ОЗ, при наявності підтверджуючих на здійснення таких витрат документів (крім ОЗ подвійного призначення, визначених пп. 177.4.6 ПК).

ДФС у Дніпропетровській області.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!