Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Актуальні питання, з якими звертаються переселенці з Донбассу

June 22, 2015

1. Куди необхідно звертатися пенсіонерам, які переселилися з Донецької та Луганської областей до інших регіонів України, для продовження виплати пенсії за місцем фактичного перебування (проживання) та які для цього документи необхідно надати?
Перше, що необхідно зробити - стати на облік як внутрішньо переміщена особа.
Є три способи стати на облік:
1. Звернутися до місцевого управління соціального захисту населення за місцем перебування.
2. Звернутися до регіонального штабу з питань переселенців (такі штаби найчастіше розміщені на вокзалах).
3. Якщо Ви тимчасово перебуваєте в місцях компактного проживання переселенців, зверніться до уповноважених осіб (працівники житлово-експлуатаційних організацій або уповноважені особи сільських і селищних рад), які відвідують місця проживання внутрішньо переміщених осіб.
Для взяття на облік переселенець заповнює заяву. Разом із заявою особа пред’являє:
- громадянин України – паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу;
- іноземець або особа без громадянства – паспортний документ, посвідку на постійне проживання або інший документ, що посвідчує особу.
Для продовження виплати пенсії за новим місцем проживання необхідно звернутися до управління ПФУ в районі (місті, районі у місті), де пенсіонер фактично перебуває (проживає) та надати заяву про запит пенсійної справи та довідку про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України, району проведення АТО чи населеного пункту, розташованого на лінії зіткнення зі штампом ДМС.
До заяви додаються копії документів, що посвідчують особу пенсіонера (паспорта, пенсійного посвідчення), а також копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера (за наявності).

2. Яким чином буде проведено виплату пенсії за період до місяця взяття на облік пенсіонера за місцем фактичного перебування (проживання)?
За даними електронної пенсійної справи виплата пенсії провадиться з місяця, наступного за місяцем припинення її виплати за попереднім місцем проживання.
Пенсію за місцем фактичного перебування (проживання) можливо отримати через підприємство поштового зв’язку або через обрану банківську установу, з якою органом Фонду укладено відповідний договір.

3. Чи можливе переведення пенсійної справи пенсіонера у разі звернення його родичів?
Ні, заява про запит пенсійної справи за новим місцем проживання подається пенсіонером особисто до органу, що призначає пенсію, за новим місцем проживання (реєстрації).

4. В який строк забезпечується переведення пенсійної справи?
Переведення пенсійної справи здійснюється протягом 7-10 днів. Проте в окремих управліннях Фонду, які знаходяться найближче до території проведення АТО, ці строки можуть бути більшими у зв’язку із необхідністю обробки значної кількості звернень.

За матеріалами офіційного веб-сайту ПФУ.

Новини за темою:
Продовжено термін виплати переселенцям допомоги на прожиття
Компенсація за працевлаштування безробітних переселенців – з 27.03.15 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!