Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Актуальні питання зі сплати акцизного податку з роздрібного продажу нафтопродуктів

March 23, 2015

У зв’язку із запровадженням сплати з 01.01.15 р. акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, зокрема, нафтопродуктів, ДФС надала відповіді на деякі актуальні питання, а саме:
1. Як розраховувати суми податкового зобов`язання з акцизного податку та ПДВ з реалізації суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів?
Базою оподаткування акцизного податку є вартість (з ПДВ) підакцизних товарів, що реалізовані суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі.
Незалежно від наявності прийнятих місцевими радами рішень, ПК передбачена єдина ставка податку - 5 %.
Сума податкового зобов`язання з акцизного податку з реалізації суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (ПЗа) становитиме:
ПЗа = ФРЦ: 105 х 5, де
ФРЦ - фактична роздрібна ціна, за якою реалізують нафтопродукти.
Сума податкового зобов`язання з податку на додану вартість (ПЗпдв) складатиме:
ПЗпдв = (ФРЦ - Пза): 120 х 20.
2. Хто є платником акцизного податку - оператор ринку нафтопродуктів, експлуатант АЗС, суб`єкт господарювання - посередник чи суб`єкт господарювання, безготівкові клієнти якого отримують нафтопродукти через АЗС?
Платником податку є особа - суб`єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання.
Роздрібний продаж нафтопродуктів здійснюється через мережу АЗС, що призначені для відпуску кінцевим споживачам нафтопродуктів.
Таким чином, податкові зобов`язання зі сплати 5 % акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів виникають у особи, яка безпосередньо здійснює відпуск нафтопродуктів з колонок через мережу заправних комплексів (АЗС) безпосередньо споживачам, незалежно від умов продажу нафтопродуктів та форми розрахунків (готівкова, безготівкова), під час здійснення розрахункових операцій.
3. Яким чином можна визначити та документально підтвердити, що реалізація суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів проведена безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків?
Розрахункова операція - це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.
Отже, при відпуску нафтопродуктів через мережу АЗС провадиться операція з продажу пального кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання, що є об`єктом оподаткування акцизним податком з роздрібних продажів, здійснення якої документально підтверджується як для розрахункової операції (оформлення відповідного розрахункового документа).

Лист ДФС від 18.03.15 р. № 9132/7/99-99-19-03-03-17.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!