Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Актуальні питання-відповіді з податку на прибуток підприємств: листівка ДФС

June 3, 2015

1. Підприємство – платник податку на прибуток на загальних підставах у 2013 рік продало партію товару та включило суму отриманого доходу від цієї операції до складу доходів за 2013 рік. У 2014 році покупець повернув частину товару. Чи мало право підприємство-продавець зменшити суму доходу на вартість повернутого товару в декларації з податку на прибуток за 2014 рік?
Враховуючи те, що повернення товару відбулось у періоді, на який поширюються правила, визначені ПК у редакції, чинній до 01.01.15 р., платник податку мав право скористатися положеннями п. 140.2 ПК. Зокрема, зазначеним пунктом передбачено, що у разі якщо після продажу товарів, виконання робіт, надання послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, у тому числі перерахунок у випадках повернення проданих товарів чи права власності на такі товари (результати робіт, послуг) продавцю, платник податку – продавець та платник податку – покупець здійснюють відповідний перерахунок доходів або витрат (балансової вартості основних засобів) у звітному періоді, в якому сталася така зміна суми компенсації.
Отже, підприємство-продавець мало право зменшити дохід на вартість повернутого товару в декларації за 2014 рік та відобразити суму коригування зі знаком «–» у р. 03.26 додатка ІД та р. 03 декларації з податку на прибуток підприємств.
2. Мешканці багатоквартирного будинку на початку цього року створили ОСББ з метою здійснення обслуговування цього будинку. Чи може така організація отримати статус неприбуткової? Якщо так, то з якого періоду?
З 10.04.15 р. набрав чинності Закон від 18.03.15 р. № 263-VIII (далі - Закон № 263), яким перелік неприбуткових організацій доповнено ОСББ, асоціаціями власників жилих будинків, житлово-будівельних кооперативів.
Скористатися правом для отримання статусу неприбуткової організації такі організації можуть за умови, якщо метою їхньої діяльності не може бути одержання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов’язаних з ними осіб, а також серед працівників такого об’єднання.
Якщо державна реєстрація такої неприбуткової організації відбулася після 31.12.14 р. та до набрання чинності Законом № 263, у разі внесення її до Реєстру неприбуткових організацій та установ протягом 6 місяців з дня набрання чинності цим Законом вона вважається такою, що внесена до Реєстру з дня її державної реєстрації.
Отже, отримати статус неприбуткової організації ОСББ може у разі внесення її контролюючим органом до Реєстру неприбуткових організацій та установ.
3. За 2014 р. підприємство отримало збиток і не мало бази для нарахування авансових внесків. За підсумками І кварталу 2015 р. підприємство також отримало від’ємний фінансовий результат. Чи потрібно подавати декларацію з податку на прибуток, якщо за підсумками першого півріччя підприємство отримує прибуток?
Згідно з п. 137.4 ст. ПК, що діє починаючи з 01.01.15 р. у новій редакції, податковим (звітним) періодом є календарний рік, але з урахуванням положень, визначених п. 57.1 ПК.
Відповідно до зазначеної норми подання квартальної звітності передбачено починаючи з першого півріччя 2015 р. лише для платників податку, які за підсумками минулого звітного (податкового) року не мали прибутку або були збитковими, а за підсумками  кварталу отримують прибуток. Такий платник має подати декларацію з податку на прибуток за перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року та за звітний (податковий) рік для нарахування та сплати податкових зобов’язань.
Таким чином, якщо збиткове підприємство за підсумками першого півріччя 2015 р. отримує прибуток, то підстав для подання ним квартальних декларацій немає. Такий платник декларує податкові зобов’язання з податку на прибуток у річній (2015 р.) декларації.

Листівка ДФС від 29.05.15 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!