Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Актуальні питання – відповіді щодо єлектронного адміністрування ПДВ

July 13, 2015

Як зареєструвати в ЄРПН податкову накладну, якщо за даними Системи електронного адміністрування ПДВ сума податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні (далі – реєстраційна сума), має від’ємне значення?
З 1 липня 2015 року для реєстрації в ЄРПН податкових накладних необхідно, щоб реєстраційна сума дорівнювала або перевищувала суму ПДВ, вказану в таких податкових накладних. Це правило застосовується при реєстрації в ЄРПН податкових накладних,  складених як до 01.07.15 р., так і після цієї дати.
Таким чином, у разі, якщо реєстраційна сума має від’ємне значення, щоб зареєструвати податкову накладну з 01.07.2015 платнику податку потрібно збільшити свою реєстраційну суму.
Для збільшення реєстраційної суми платнику ПДВ необхідно:
- або отримати від своїх постачальників зареєстровані в ЄРПН податкові накладні;
- або сплатити ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України в режимі імпорту;
- або поповнити свій електронний рахунок, відкритий платнику в Казначействі, шляхом перерахування грошових коштів з поточного рахунка на такий електронний рахунок.

Чому формула розрахунку реєстраційної суми не враховує від’ємного значення ПДВ, задекларованого у податковій декларації з ПДВ за січень 2015 року, яке було зараховане у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ по податковій декларації з ПДВ за лютий 2015 року?
Якщо непогашений залишок ПДВ по декларації з ПДВ за січень 2015 року (р.20.2 та р.24) був врахований платником у зменшення податкових зобов’язань за лютий 2015 року (рядок 18 декларації), то сума такого залишку вважається погашеною. Така сума не переноситься до додатку 2 декларації за лютий 2015 року та за рахунок такої суми не збільшується реєстраційна сума, оскільки в такому випадку відбудеться подвійне врахування вказаної суми від’ємного значення у складі податкового кредиту за лютий 2015 року та березень 2015 року.

Які суми враховуються при розрахунку „овердрафту"? Коли реєстраційну суму збільшать на суму такого „овердрафту"?
При розрахунку "овердрафту" враховуються 1/12 нарахованої платником до сплати суми ПДВ, що відображена ним у податковій декларації з ПДВ (р.25.1) та уточнюючих розрахунках за 12 попередніх місяців, та які погашені за рахунок сплати таких сум до бюджету, або за рахунок переплат. Такі показники беруться автоматично із Інтегрованої картки платника податку.
1 липня 2015 року реєстраційну суму збільшено на суму "овердрафту".

Як часто буде змінюватись сума „овердрафту"?
Сума "овердрафту" 1-го числа кожного кварталу підлягає автоматичному перерахунку (для прикладу, 1 жовтня від реєстраційної суми віднімається сума "овердрафту", розрахована на 1 липня 2015 року, та додається сума "овердрафту", розрахована на 1 жовтня 2015 року).

За які періоди розраховується перший "овердрафт"?
1 липня 2015 року при розрахунку "овердрафту" враховано погашені суми ПДВ, нараховані по деклараціях за звітні періоди червень 2014 року - травень 2015 року включно, які подані до 30.06.15 р., а також по уточнених розрахунках, термін нарахування по яких припадає на період з 01.07.14 р. по 30.06.15 р. При розрахунку "овердрафту" станом на 01.10.15 р. будуть враховуватись нараховані до сплати суми податку протягом попередніх 12 місяців (декларації за звітні періоди вересень 2014 року - серпень 2015 року включно та уточнюючі розрахунки термін нарахування по яких припадає на період з 01.10.14 р. по 30.09.15 р.).
Приклад: якщо платником податку за період 01.07.14 р. по 30.06.15 р. задекларовано у рядку 25.1 податкової декларації до сплати до бюджету суму у розмірі 120 тис.грн., і з такої суми 80 тис.грн. сплачено до бюджету коштами, а 40 тис.грн. погашено за рахунок переплат, сума "овердрафту" складатиме 10 тис.грн. (120/12).

Чому у реєстраційній сумі не враховується сума ПДВ по розрахунках коригування, складених після 01.02.2015?
Реєстраційна сума обраховується на підставі показників, сформованих після 01.02.15 р., зокрема на підставі зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних, складених після 01.02.15 р., та розрахунків коригування до таких накладних, зареєстрованих у ЄРПН.
Таким чином, суми ПДВ за розрахунками коригування до податкових накладних:
- складених після 01.02.15 р. -  беруть участь у розрахунку реєстраційної суми;
- складених до  01.02.15 р. - при обрахунку реєстраційної суми не враховуються.

Чому сума податку, сплаченого за операціями з ввезення на митну територію України товарів, та вказана у митній декларації не враховується у системі електронного адміністрування ПДВ?
Сума податку, сплаченого за операціями з ввезення на митну територію України товарів, відображається у рядку 4 витягу з системи електронного адміністрування ПДВ.
При цьому з метою правильного відображення такої суми (для обрахунку реєстраційної суми), під час заповнення декларантами графи B митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа (МД) додатково необхідно зазначати відомості про податковий номер (код ЄДРПОУ/реєстраційний номер облікової картки платника податків/реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами) особи, яка претендуватиме на податковий кредит з ПДВ у розмірі відповідної сплаченої суми.

За матеріалами офіційного порталу ДФС.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!