Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Актуальні питання щодо пенсій працюючим пенсіонерам: відповідає ПФУ

June 2, 2015

З 1 квітня 2015 року набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», яким, зокрема, встановлюється  особливий порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам.
1. З яких строків поновлюється виплата пенсії після звільнення з роботи або змінюється порядок її виплати після звільнення з посади?
Виплата пенсії в повному обсязі поновлюється з наступного дня після звільнення з роботи. Порядок виплати змінюється з наступного за днем звільнення з посади.
2. Пенсіонер працює на умовах цивільно-правового договору. Чи буде виплачуватися пенсія у період отримання доходу за виконану роботу?
Якщо пенсіонер працює не на умовах трудового договору або виконує роботи на підприємствах, установах, організаціях або у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, пенсія виплачується у розмірі 85 %, але не менше 1423,50 грн.
Пунктом першим ст. 11 Закону про ЄСВ зазначених осіб віднесено до працюючих, за яких сплачуються відповідні внески.
Документами, які підтверджують, що особа не працює, є: трудова книжка, індивідуальні відомості про застраховану особу, що надаються відділом персоніфікованого обліку, та відомості про відсутність інформації про державну реєстрацію ФОП за наявними в органі, що призначає пенсію, даними.
3. Отримую пенсію, призначену відповідно до ст. 54 Закону “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, працюю в Національній гвардії України на посаді державного службовця. Чи буде припинено мені виплату пенсії з 1 квітня 2015 року?
Обмеження щодо виплати пенсії не застосовуються протягом особливого періоду до пенсій, що призначені особам, які перебувають, зокрема, на посадах у Національній гвардії України. Тому виплата такої пенсії у період роботи продовжується.
4. Особа отримує пенсію, призначену відповідно до Закону “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”. Як з 01.04.15 р. буде проводитися їй виплата в період роботи юристом у приватній фірмі?
Виплата призначеної пенсії буде здійснюватись у повному обсязі.
5. Особа отримує пенсію за віком, призначену відповідно до Закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в розмірі 1600 грн. В якому розмірі  буде виплачуватись пенсія з 1 квітня 2015 року в період роботи приватним підприємцем?
З 1 квітня 2015 року розмір пенсії до виплати становитиме 1423,50 грн. (1600 грн. х 85% = 1360 грн., але не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність).
6. В якому порядку буде проводитись сплата ПДФО і військового збору по пенсіях працюючих пенсіонерів з 1 квітня 2015 року?
Базою для оподаткування є розмір пенсій та щомісячного довічного грошового утримання, який після визначення 85 % призначеного розміру пенсії працюючих пенсіонерів перевищує 3654,00 грн. на місяць – у частині такого перевищення.
Наприклад, розмір пенсії з урахуванням надбавок, підвищень становить 5000,00 грн. Якщо пенсіонер працює не на посадах, які дають право на призначення пенсії/щомісячного довічного грошового утримання, пенсія виплачується в розмірі 85 % призначеного розміру, але не менше 150 % прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, тобто 4250,00 грн.
Оскільки розмір пенсії перевищує 3654,00 грн. на місяць, розмір пенсії в частині 596,00 грн. підлягає оподаткуванню. ПДФО становить 15 відсотків – 89,40 грн., військовий збір – 8,94 грн.
До виплати пенсіонер отримає 4151,66 грн.
7. Чи слід вважати працюючим пенсіонера, який перебуває на обліку в службі зайнятості з виплатою чи без виплати допомоги по безробіттю?
Вважати пенсіонера, який згідно з даними СПОВ перебуває на обліку в службі зайнятості з виплатою чи без виплати допомоги по безробіттю працюючим, немає підстав.
8. Пенсіонер з 01.04.14 р. працює на посаді державного службовця. З 28.04.14 р. увільнений від роботи в зв’язку з призовом на військову службу під час мобілізації зі збереженням місця роботи, посади і середнього заробітку на особливий період, але не більше одного року. Чи буде припинено виплату пенсії з 01.04.15 р.?
Зазначений порядок виплати пенсії не застосовується протягом особливого періоду до пенсій, що призначені особам, які беруть участь в АТО.
Така участь підтверджується відповідною довідкою, виданою органом, яким особу було залучено до такої участі.
9. Гр. М. отримує пенсію за віком відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та продовжує працювати на посаді державного службовця. У липні 2015 року набуде право на перерахунок пенсії відповідно до ч.4 ст. 42 зазначеного закону. Чи матиме право особа на перерахунок пенсії?
Так, особа має право на перерахунок, оскільки зміни не стосуються визначення права на призначення/перерахунок пенсії.

За матеріалами офіційного веб-сайту ПФУ.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!