Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Акцизний податок при ввезенні автомобілів: нові ставки та умови

August 19, 2016

Оперативно про суть змін: з 1 серпня 2016 року знижено ставки акцизного податку на імпортні легкові автомобілі, що були у використанні. На яких умовах можливо застосувати ці знижені ставки? При ввезенні яких автомобілів вони діють? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете в консультації.

Новинні ЗМІ вже пару місяців розбурхували розум українських автолюбителів швидким зниженням митних платежів на вживані іноземні авто. І ось з 1 серпня цього року набув чинності Закон від 31.05.16 р. № 1389-VIII, яким унесено зміни до Податкового кодексу (далі – ПК) і зменшено ставки акцизного податку.

На ввезення яких автомобілів поширюються знижені ставки акцизу?

Знижені ставки акцизу поширюються тільки на вживані автомобілі з датою випуску після 1 січня 2010 року.

Для виробників автомобілів та імпортерів нових авто, а також імпортерів старих (з датою випуску до 2010 року) ставки залишилися колишніми.

Під зниження ставок потрапили легкові автомобілі та інші моторні транспортні засоби, призначені в основному для перевезення людей (код УКТЗЕД 8703).

За якими ставками тепер доведеться сплачувати акцизний податок?

Усі ставки акцизного податку за вживаними автомобілями тепер дорівнюють ставкам податку, що діють для аналогічних нових автомобілів (з урахуванням об'єму циліндрів двигуна). Нові ставки податку наведені в п. 15 підрозд. 5 розд. ХХ ПК.

Завважимо, що ці нові ставки істотно відрізняються від попередніх. Наприклад, при ввезенні автомобіля старше 5 років з об'ємом циліндрів двигуна понад 2 200 см3, але не більше 3 000 см3, імпортер заплатить суму податку більше ніж у 18 разів меншу, ніж до внесення змін: за ставкою 0,276 євро за 1 см3 проти 4,985 євро за 1 см3. Економію підрахувати нескладно.

Наприклад, імпортер у серпні ввозить автомобіль 2010 року випуску з об'ємом циліндрів двигуна 2 600 см3. При ввезенні він заплатить акцизний податок у розмірі 717,60 євро. До серпня ця сума становила 12 961 євро.

Для ввезення яких автомобілів не застосовуються знижені ставки?

Не можна застосовувати нові ставки податку при ввезенні автомобілів, країна походження яких визнана державою-окупантом або державою-агресором по відношенню до України (тобто російського виробництва), а також автомобілів, які ввозяться з цієї країни (із Російської Федерації) або з окупованої території України (АР Крим і м. Севастополь).

У зв'язку із цим виникає запитання: якими документами може бути підтверджена країна походження автомобіля?

Як зазначає ДФС у листі від 01.08.16 р. № 26072/7/99-99-18-02-02-17 (далі  - Лист № 26072), такими документами є: сертифікат і декларація про походження товару, сертифікат про регіональне найменування товару. Додатково беруться до уваги відомості, що містяться в товарних накладних, технічній документації, паспортах та інших матеріалах, а також інформація, зашифрована у VIN-коді транспортних засобів.

Крім того, знижена ставка не застосовується, якщо імпортер увозить до України більш одного легкового автомобіля протягом календарного року (незалежно від об'єму циліндрів двигуна і його типу).

По суті виходить, що майбутній власник автомобіля (фізична або юридична особа) повинен сам увозити свій автомобіль, щоб застосувати нову ставку акцизного податку.

Чи можна застосувати знижену ставку, якщо автомобіль увозиться для продажу?

Можна, але за умови, що автомобіль буде проданий не раніше 365 к. д. з дати його держреєстрації.

А якщо це відбудеться раніше (тобто якщо автомобіль, при ввезенні якого сплатили акциз за зниженою ставкою, буде відчужений протягом 365 днів із дня реєстрації транспортного засобу), тоді платник податків буде зобов'язаний сплатити акцизний податок за ставками, установленими пп. 215.3.51 ПК (це ставки, що діють для всіх автомобілів певного віку і типу двигуна до 01.08.16 р.).

Тут теж виникає запитання: хтось контролює строки продажу ввезеного автомобіля?

Для контролю за подальшим продажем у свідоцтві траспортного засобу (оформляється згідно з Правилами, затвердженими наказом Держмитслужби від 17.11.05 р. № 1118) посадова особа митної служби робить позначку про обмеження на відчуження автомобіля.

Але поки що неясно, хто контролюватиме сплату акцизного податку при продажу автомобіля протягом року. Ні роз'яснень, ні будь-якого порядку сплати податку в такому разі ще немає.

Як бачите, через обмеження імпортерам-посередникам скористатися новими нормами, можна сказати, і не вдасться. Хіба що при ввезенні першого автомобіля в році та за умови, що цей автомобіль буде проданий не раніше ніж через рік після реєстрації.

Також завважимо, що ДФС у Листі № 26072 рекомендує при ввезенні автомобіля зазначити код пільги з акцизного податку «172» у графі 36 митної декларації. При цьому така пільга поки що відсутня у Класифікаторі, затвердженому наказом Мінфіну від 20.09.12 р. № 1011.

У якому періоді застосовуються знижені ставки акцизного податку?

Знижені ставки діятимуть майже два з половиною роки – з 1 серпня 2016 року по 31 грудня 2018 року.

ВИСНОВКИ

З 1 серпня 2016 року ставки акцизного податку на імпортні автомобілі істотно знижені. Проте для їх застосування є певні умови й обмеження. Наприклад, не можна застосовувати знижені ставки при ввезенні автомобілів російського виробництва, з РФ або з окупованої української території, а також при ввезенні більше одного автомобіля на рік. До того ж дата випуску автомобілів, які підпадають під знижені ставки, повинна бути не раніше 1 січня 2010 року.

При продажу протягом року автомобіля, за ввезення якого акциз був сплачений за зниженою ставкою, колишній власник зобов'язаний буде сплатити акцизний податок на загальних умовах – за ставками, передбаченими ст. 215 ПК.

Джерело: «БАЛАНС», 2016, № 66-67.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!