Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Електронне декларування набуває чинності сьогодні

March 18, 2016

Вчора «Голос України» опублікував прийнятий парламентом на цьому тижні останній законодавчий акт зі списку документів, необхідних для скасування візового режиму з Євросоюзом. А сьогодні, 18 березня, закон про електронне декларування вступив в силу.
Так, держслужбовці, які займають відповідальні та особливо відповідальні посади, повинні заповнити електронні податкові декларації протягом двох місяців після запуску системи е-декларування - навіть якщо вони раніше встигли подати фінансову звітність в паперовому варіанті. Це питання лежить у сфері відповідальності Національного агентства по запобіганню корупції (НАПКА), в яке на сьогоднішній день за результатами відкритого конкурсу обрано четверо з п'яти необхідних співробітників.
Днями Міністерство юстиції разом з партнерами провело презентацію системи електронного декларування.
Нова декларація виглядає дещо інакше: вона більше за обсягом і буде подаватися через онлайн-форму.
Декларації будуть зберігатися в єдиному відкритому реєстрі, що дозволяє вести моніторинг процесу. Нова система розширює також положення, що стосуються декларування готівки, незавершеного будівництва і - найголовніше - компаній, бенефіціаром (отримувачем вигоди) якої є чиновник.
Всі види перевірок за новою системою включають також моніторинг стилю життя посадових осіб, яким повинен займатися НАПКА. Система електронного декларування буде інтегрована з реєстрами, що дозволить співробітникам антикорупційного агентства з'ясувати, чи не «забув» чи чиновник вказати у фінансовій звітності якийсь актив.
Крім офіційних доходів, нерухомості, автомобілів, рахунків в банках, державні мужі і дами тепер зобов'язані декларувати і дорогі матеріальні цінності (картини, годинник, коштовності), які належать як їм, так і їх родичам. Правда, в цьому положенні є нюанс: цінності, придбані чиновником до вступу на посаду, в декларації можна вказувати без вартості, якщо вона не перевищує 137 тисяч гривень (100 мінімальних зарплат).
Нагадаємо, що закон, який встановлює обов'язковість електронного декларування чиновниками майна, доходів, витрат і зобов'язань фінансового характеру, передбачає кримінальну відповідальність за оприлюднення недостовірних даних. Нечесний держслужбовець може потрапити до в'язниці на термін до двох років, якщо надані їм в декларації відомості відрізняються від реальних на суму понад 250 мінімальних зарплат (1 тис 378 гривень), тобто 344,5 тисячі гривень. За це ж правопорушення йому може бути призначено покарання у вигляді штрафу (42,5-59,5 тисячі гривень) або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Elektronnoe-deklarirovanie-vstupaet-v-silu-segodnya.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!