Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Електронне адміністрування ПДВ: докладніше про нововведення

October 30, 2014

З 1 січня 2015 року запроваджується система електронного адміністрування ПДВ.

Вдосконалена система адміністрування ПДВ стане системним рішенням для контролю нарахування, сплати і відшкодування ПДВ, ліквідації "податкових ям" та схем махінацій.

Система електронного адміністрування ПДВ буде забезпечувати автоматичний облік у розрізі платників податків сум ПДВ.

Порядок електронного адміністрування ПДВ встановлено Кабміном (постанова № 569).

Платникам ПДВ, починаючи з нового, 2015 року, буде автоматично відкрито рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ. Для відкриття рахунків органи ДФС надсилатимуть банку, в якому відкриваються рахунки, реєстр платників, в якому буде зазначена назва платника, код ЄДРПОУ та індивідуальний податковий номер.

Всі податкові накладні будуть складатись виключно в електронному вигляді та реєструватись в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) незалежно від розміру податку в одній податковій накладній.

З 1 січня 2015 року в ЄРПН можна буде зареєструвати лише таку податкову накладну, сума ПДВ в якій, тобто величина податкового зобов`язання постачальника, не перевищуватиме певну дозволену йому суму - "ліміт реєстрації". Це сума, що розраховуватиметься автоматично конкретно для кожного платника ПДВ у системі електронного адміністрування ПДВ за встановленою формулою.

На рахунки системи електронного адміністрування зараховуватимуться кошти з власного поточного рахунку платника ПДВ.

Запровадження нової системи унеможливить формування фіктивного кредиту та отримання неправомірного відшкодування ПДВ з бюджету, а це, у свою чергу, сприятиме підвищенню рівня надходжень податку до бюджету. Крім того, буде скорочено обсяг тіньової економіки в країні та витрати держави на адміністрування ПДВ.

Також з 1 січня 2015 року кількість критеріїв, які дають право на отримання автоматичного відшкодування, буде скорочено.

Зверніть увагу! Нові правила бюджетного відшкодування ПДВ не застосовуються до сум бюджетного відшкодування, які були заявлені до 1 січня 2015 року. Зазначені суми підлягають відшкодуванню згідно редакції статті 200 ПК, яка діє до 1 січня 2015 року.

Роз’яснення ДФС від 28.10.14 р.

 

Новини за темою:

Електронне адміністрування ПДВ: готуємось до впровадження

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!