Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Електронна митна декларація: застосування на практиці

May 13, 2013

Митні органи, утім, як і податкові, з метою зменшення паперового документообігу рекомендують оформляти документи в електронному вигляді. Здавалося б, чому ні? Проте на практиці склалася ситуація, коли підприємству, що оформило митну декларацію (далі – МД) в електронному вигляді, досить складно відстояти своє право на податковий кредит без наявності паперового варіанта МД. Про можливість застосування електронних МД на практиці і йтиметься в нашій консультації. 
Відповідно до ч. 1, 2 ст. 257 Митного кодексу декларування товарів здійснюється шляхом подання заяви за встановленою формою (письмовою, усною або шляхом учинення дій). Причому при письмовій формі декларування можуть використовуватися як електронні документи, так і документи на паперових носіях. 
Після оформлення електронна МД за допомогою автоматизованої системи набуває візуальної форми у форматі, який виключає можливість унесення до неї змін. Далі МД засвідчується ЕЦП посадової особи митного органу, яка закінчувала її оформлення, і направляється декларанту або уповноваженій ним особі. Тобто суб`єкт зовнішньоекономічної діяльності отримує таким чином оригінальний примірник електронної МД. 
Оскільки електронні МД та МД, оформлені на паперових носіях, мають однакову юридичну силу, є підстави вважати, що для віднесення до складу податкового кредиту сум ПДВ при імпорті товару не має значення, у якому вигляді оформлено МД.

Більш детально див. «БАЛАНС» № 39, який виходить з друку 16.05.13 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!