Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Експорт товарів нижче ціни придбання: що у податковій накладній?

May 11, 2016

Як оподатковується ПДВ операція з експорту товарів за ціною нижче ціни придбання товарів, звичайної ціни самостійно виготовлених товарів, балансової (залишкової) вартості необоротних активів, та як в такому випадку складаються податкові накладні?

Операція з експорту товарів за ціною, яка нижче ціни придбання товарів, звичайної ціни самостійно виготовлених товарів, балансової (залишкової) вартості необоротних активів, оподатковується за нульовою ставкою.
Враховуючи те, що обсяг операцій, розрахований виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни/ балансової (залишкової) вартості необоротних активів над фактичною, не формує вартості експортованого товару, нульова ставка до такого обсягу не застосовується.
За такими операціями складається дві податкові накладні: перша – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання експортованого товару, друга – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни самостійно виготовлених товарів/послуг/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною. Обидві податкові накладні залишаються у постачальника.
У першій податковій накладній:

  • у верхній лівій частині вказується позначка «X» та зазначається тип причини 07 - Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України;
  • у графі «Отримувач (покупець)» зазначається найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому - країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент);
  • у графі «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний Індивідуальний податковий номер «300000000000».

У другій податковій накладній:

  • у верхній лівій частині вказується позначка «X» та зазначається відповідний тип причини «15», «16», «17»;
  • у графах заголовної частини, відведених для заповнення даних покупця, постачальник зазначає власні дані;
  •  у графі 2 зазначається номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця), а також зазначається: «перевищення ціни придбання/ звичайної ціни самостійно виготовлених товарів/послуг /балансової (залишкової) вартості/ над фактичною за товарами, вказаними у податковій накладній № _______» (зазначається порядковий номер першої податкової накладної).

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Eksport-tovarov-nizhe-ceny-priobreteniya-chto-v-nalogovoj-nakladnoj.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!