Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Експерти: НБУ позбувається євро і купує долар. Гривня - під загрозою девальвації

October 24, 2012

Аналітики вважають, що Нацбанк продає євро завдяки вдалій ринковій ситуації, замінюючи його доларом, який залишається стабільним.

Так, повідомляється, що у вересні Нацбанком було продано 1,2 млрд євро і придбано $150 млн. Таким чином, частка цих валют в золотовалютних резервах регулятора скоротилася з 36,97% до 33,36% і зросла з 42,37% до 45,7% відповідно.

На думку Миколи Івченка, керівника інформаційно-аналітичного центру Форекс Клаб в Україні, подібні дії НБУ пояснюються тим, що поточні цінові рівні євро на світовому ринку привабливі для його продажу, але впевненості в подальшій стабільності валюти немає. У свою чергу долар США залишається стабільним в умовах кризи і користується попитом, в тому числі, з боку центральних банків.

Крім того, експерти вважають, що гривню очікує помірна девальвація. Таким чином, курс готівкового долара США до кінця грудня, за оцінками аналітиків в Україні, може підвищитися до 8,25-8,40 грн.

Також на вартість національної валюти восени вплинуть як зовнішні, так і внутрішні чинники. Той факт, що американський долар на міжнародному ринку буде залишатися під тиском до кінця року, підтримає валюти країн, що розвиваються, в тому числі гривню. Однак існують внутрішні фактори, які поки не йдуть на користь гривні, що може призвести до її помірної девальвації після парламентських виборів.

"Для утримання гривні від більш істотного падіння НБУ доведеться витрачати свої золотовалютні резерви, які до кінця року можуть скоротитися ще на $1,5 млрд до $27,75 млрд. Паралельно з цим процесом буде відбуватися процес помірної девальвації гривні. Тим не менш, істотних коливань вартості національної валюти в осінній період чекати не варто", - відзначив Микола Івченко.

Нагадаємо, що, на думку експертів, Україна, яка готується до жовтневих парламентських виборів, змушена буде в найближчі кілька місяців знизити обмінний курс гривні, щоб підтримати конкурентоспроможність експорту і запобігти зростанню дефіциту зовнішньої торгівлі до загрозливого дестабілізацією економіки розміру. Зі свого боку, регулятор пообіцяв стабільний курс гривні до виборів 2012 року.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!