Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Адмінпорушення у сфері ЄСВ: роз’яснює ДФС

October 29, 2015

ДФС звертає увагу на те, що посадові особи платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - ЄСВ), ФОП та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, несуть адміністративну відповідальність за:

- порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ;

- неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо ЄСВ;

- подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі, інших відомостей, передбачених Законом про ЄСВ.

 

N п/п

 

Правопорушення

 

Хто несе адміністративну відповідальність

 

Адміністративна відповідальність

 

Підстава

 

У разі вчинення правопорушення вперше

 

У разі повторного вчинення протягом року одного і того ж правопорушення

 

1

 

Порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ

 

Посадові особи підприємств, фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність

 

від 30 до 40 НМДГ (від 510 грн. до 680 грн.)

 

від 40 до 50 НМДГ (від 680 грн. до 850 грн.)

 

частина перша статті 26 Закону N 2464, стаття 165 1 КУпАП

 

2

 

Неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо ЄСВ або подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування, іншої звітності та відомостей, передбачених Законом про ЄСВ

 

3

 

Несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ, у тому числі авансових платежів:

 

- у сумі, що не перевищує 300 НМДГ (182700 грн.*)

 

Посадові особи підприємств, фізичні особи - підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність

 

від 40 до 80 НМДГ (від 680 грн. до 1360 грн.)

 

від 150 до 300 НМДГ (від 2550 грн. до 5100 грн.)

 

стаття 165 1 КУпАП

 

- у сумі, що перевищує 300 НМДГ (182700 грн.*)

 

від 80 до 120 НМДГ (від 1360 грн. до 2040 грн.)

____________

* пункт 5 підрозділу I розділу XX ПК передбачає: якщо норми інших законів містять посилання на НМДГ, то для цілей їх застосування використовуються сума в розмірі 17 грн., крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної п. 169.1 ПКУ для відповідного року (у 2015 році - 609 грн.).

Окрім цього, ДФС нагадала, що:

1) фіскальні органи розглядають справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з порушенням законодавства про збір та облік ЄСВ, перешкоджанням уповноваженим особам фіскальних органів у проведенні перевірок. Отже, фіскальні органи мають правові підстави для складання протоколів про адміністративні правопорушення.

2) протокол про вчинення адміністративного правопорушення може складатися на керівника та головного бухгалтера одночасно, оскільки вони зобов'язані своєчасно нарахувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ, а також своєчасно подавати за встановленою формою звітність щодо ЄСВ, достовірні відомості, що використовуються в Державному реєстрі, інші відомості, передбачені Законом про ЄСВ.

Оскільки нормами КУпАП не передбачено обмежень щодо періодичності притягнення порушників до адміністративної відповідальності, то на правопорушників накладаються адміністративні стягнення з тією періодичністю, з якою вчиняються порушення.

3) складання протоколів про адміністративні правопорушення стосовно ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, на підставі ст. 165 1 КУпАП є правомірним.

У разі неподання, несвоєчасного подання, подання не за встановленою формою звітності щодо ЄСВ ФОП та особами, які провадять незалежну професійну діяльність (якщо вони не є роботодавцями), за 2011, 2012, 2013 роки адміністративне стягнення не застосовується.

4) з огляду на те, що законом передбачено граничний термін подання звіту та граничний термін сплати ЄСВ до фіскального органу, а норма містить формальний склад правопорушення щодо події неподання або несвоєчасного подання (подання за не встановленою формою) звітності з ЄСВ, несплати або несвоєчасної сплати ЄСВ, термін правопорушення необхідно обчислювати:

- у разі неподання звітності з ЄСВ або несплати ЄСВ - на наступний день граничного строку подання звітності або сплати ЄСВ з урахуванням норм статті 38 КУпАП;

- у разі несвоєчасного подання звітності з ЄСВ, несвоєчасної сплати ЄСВ - за датою фактичного подання звітності або фактичної сплати.

5) під малозначністю вчиненого адміністративного правопорушення ДФС розуміє суму боргу (недоїмки) з ЄСВ, що не перевищує 10 грн., оскільки вимога про сплату боргу (недоїмки) формується на підставі даних інформаційної системи фіскального органу платника на суму боргу (недоїмки), що перевищує 10 гривень.

Також під малозначністю порушення ДФС пропонує вважати неподання, несвоєчасне подання річного звіту з ЄСВ з "0" доходом ФОП, що перебуває на загальній системі оподаткування, або особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, які подають таку звітність раз на рік, оскільки ДФС вважає, що таким порушенням не було завдано шкоди усім рівням бюджетів та фондам соціального страхування.

Лист ДФС від 11.09.2015 р. N 33814/7/99-99-17-03-01-17.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!