Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

150-тисячне обмеження готівкових розрахунків поширюється і на сплату підприємством коштів фізособі

July 29, 2014

Вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізичної особи з підприємством (підприємцем) стосуються розрахунків готівкою в межах 150000 гривень як фізичної особи - платника з підприємством (підприємцем) - отримувачем, так і розрахунків підприємства (підприємця) - платника з фізичною особою - отримувачем.
Таким чином, обмеження готівкових розрахунків поширюються як на ситуацію, коли фізична особа сплачує готівку підприємству (підприємцю), так і у зворотному напрямку.
Якщо сума розрахунку між фізичними особами за договором купівлі-продажу, який підлягає нотаріальному посвідченню, перевищує 150000 гривень, в безготівковій формі здійснюються всі розрахунки на загальну суму договору незалежно від розміру кожного платежу.
Також НБУ зазначено, що вимоги щодо обмеження готівкових розрахунків фізичної особи з підприємством (підприємцем) стосуються розрахунків за правочинами, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені в грошовій формі, у тому числі розрахунків за договорами, пов`язаними з корпоративними правами, наданням чи поверненням позики, виплатою неустойки.
Порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу - підприємця, посадових осіб юридичної особи.

Лист НБУ від 24.03.14 р. № 11-117/12189.

Новини за темою:
Який порядок розрахунків за договорами купівлі-продажу з 01.09.13 р.
Як розрахуватися, якщо перевищується гранична сума готівкових платежів?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!