Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Відповіді на запитання щодо блокування реєстрації ПН в ЄРПН

July 19, 2017

За даними, що стали відомі декілька днів тому, реєстрація ПН практично по всіх підприємствах, які надають послуги, зокрема вантажні перевезення, припинена. Підстава: коди на надання послуг не збігаються з кодами на «вхідні» товари.
Якщо за результатами автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК Критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженим наказом Мінфіну від 13.06.17 р. № 567 (далі – Наказ № 567, Критерії № 567, Моніторинг), визначено, що ПН/РК відповідає умовам, визначеним п. 6 Критеріїв № 567, реєстрація такої ПН/РК зупиняється відповідно до вимог п. 201.16 ПК.
З метою уникнення припинення реєстрації ПН/РК, які подано на реєстрацію до ЄРПН та свідчать про постачання (виготовлення) товарів/послуг платником на постійній основі, такий платник відповідно до п. 3 Критеріїв № 567 має право надати інформацію за формою згідно з додатком до цих Критеріїв, яка відображає специфіку господарської діяльності окремо за кожним видом економічної діяльності (далі – Таблиця даних платника податку).
Моніторинг здійснюватиметься ДФС з урахуванням поданої Таблиці даних платника податку, якщо така таблиця буде врахована комісією ДФС, яка приймає рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН.

Блокується реєстрація ПН, виписаних на неплатників ПДВ, що суперечить Наказу № 567. Згідно з п. 5, якщо ПН складена за операцією, яка звільнена від оподаткування, така ПН/РК не підлягає автоматичному моніторингу відповідності Критеріям № 567.
Питання щодо блокування реєстрації ПН, виписаних на неплатників ПДВ, вирішено. На сьогодні ПН, яка не підлягає наданню отримувачу (покупцю), та/або складена за операцією, що є звільненою від оподаткування, не підпадає під автоматизований моніторинг відповідності ПН/РК Критеріям № 567, достатніх для припинення реєстрації таких ПН/РК в ЄРПН.

Що робити, якщо реєстрацію ПН/РК в ЄРПН припинено?
У разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН відповідно до п. 201.16 ПК платник податку має право подати протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов'язання, відображеного у такій ПН/РК, пояснення та/або копії документів, зазначені у пп. «в» пп. 201.16.1 ПК.
Пояснення можна подати у вигляді Повідомлення щодо подачі документів про підтвердження реальності здійснення операцій по відмовленим ПН/РК за формою J(F)1312601 (далі – Повідомлення).
Повідомлення (J(F)1312601) подається по кожній окремо ПН/РК, реєстрацію якої зупинено в ЄРПН, та до такого Повідомлення додаються копії документів у вигляді окремих додатків за формою J(F)1360101 у форматі pdf (розмір кожного додатку не повинен перевищувати 2 МБ).
Обмеження диктується обмеженнями системного програмного забезпечення, яке не залежить від ДФС.
Як свідчить практичний досвід, 2 Мб достатньо для 1 вкладеного документа.

Чи не призведе припинення реєстрації ПН/РК до невчасної подачі квартальної звітності великими підприємствами?
Усі ПН/РК, що подаються на реєстрацію в ЄРПН з метою оцінки ступеня ризиків, достатніх для їх зупинення, до проведення Моніторингу, за результатами якого можливе припинення їх реєстрації, перевіряються ДФС відповідно до ознак, визначених п. 5 Критеріїв № 567.
У разі якщо за результатами Моніторингу визначено, що ПН/РК відповідає умовам, визначеним п. 6 Критеріїв № 567, реєстрація такої ПН/РК припиняється згідно з п. 201.16 ПК.
З метою уникнення припинення ПН/РК, які подано на реєстрацію до ЄРПН та свідчать про постачання (виготовлення) товарів/послуг платником на постійній основі, такий платник відповідно до п. 3 Критеріїв № 567 має право надати інформацію за формою згідно з додатком до цих Критеріїв, що відображає специфіку госпдіяльності окремо за кожним видом економічної діяльності (далі – Таблиця даних).
Моніторинг здійснюється ДФС з урахуванням поданої Таблиці даних, якщо така Таблиця врахована комісією ДФС, яка приймає рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації.

Для виробників товарів/послуг проблемою є відсутність процедури розгляду Таблиці даних. Багато з них отримують відмову по відправленим Таблицям, хоча згідно з наказом платники мають право направляти лише одну Таблицю без додаткових документів (якщо квитанції до накладних були отримані у період тестового режиму). Причина відмови відсутня.
Інформація, подана платником податку за формою згідно з додатком до Критеріїв № 567, яка відображає специфіку госпдіяльності платника податку, окремо за кожним видом економічної діяльності, розглядається комісією ДФС, яка приймає рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову в такій реєстрації протягом 5 робочих днів.
Відповідно до останнього абзацу п. 5 Критеріїв № 567 передбачено, що у разі якщо до контролюючого органу надійшла інформація, що свідчить про надання платником недостовірної інформації згідно з додатком до Критеріїв № 567, Комісія ДФС має право прийняти рішення про неврахування інформації, наданої платником за встановленою формою, при здійсненні ДФС автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК Критеріям № 567, достатніх для припинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!