Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Люстрація влади: це як?

October 15, 2014

З 16 жовтня набуде чинності Закон „Про очищення влади”.

Цей Закон визначає правові та організаційні засади проведення очищення влади (люстрації) для захисту та утвердження демократичних цінностей, верховенства права та прав людини в Україні.

Очищення влади (далі - люстрація) - це встановлена цим Законом або рішенням суду заборона окремим фізичним особам обіймати певні посади (перебувати на службі) (далі - посади) (крім виборних посад) в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Зокрема, визначено посади, до яких застосовуватиметься люстрація. Це Прем`єр-міністр та інші міністри, керівники держорганів, Генпрокурор, посадові особи прокуратури, голова та посадові особи СБУ, податкової, члени ВРЮ, судді, члени ЦВК, керівники держпідприємств і т.д.

Встановлено, що особи, які обіймали сукупно не менше 1 року вищезазначену посаду (посади) у період з 25.02.10 р. по 22.02.14 р., будуть звільнені з займаних посад протягом 10 днів після набрання чинності Законом. При цьому, протягом 10 років вони не зможуть займати посади чиновників.

Ця заборона застосовується також до осіб, які:

1) були обрані і працювали на керівних посадах Комуністичної партії Радянського Союзу, Комуністичної партії України, Комуністичної партії іншої союзної республіки колишнього СРСР починаючи з посади секретаря районного комітету і вище;

2) були обрані і працювали на керівних посадах починаючи з посади секретаря ЦК ЛКСМУ і вище;

3) були штатними працівниками чи негласними агентами в КДБ СРСР, КДБ УРСР, КДБ інших союзних республік колишнього СРСР, Головному розвідувальному управлінні Міністерства оборони СРСР, закінчили вищі навчальні заклади КДБ СРСР (крім технічних спеціальностей);

4) співпрацювали із спецслужбами інших держав як таємні інформатори в оперативному отриманні інформації;

5) своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на підрив основ національної безпеки, оборони чи територіальної цілісності України;

6) закликали публічно до порушення територіальної цілісності та суверенітету України;

7) розпалювали міжнаціональну ворожнечу;

8) своїми протиправними рішеннями, дією чи бездіяльністю призвели до порушення прав людини та основоположних свобод, визнаних рішенням Європейського суду з прав людини.

Заборона також застосовується до осіб, перевірка стосовно яких встановила недостовірність відомостей щодо наявності майна, зазначеного у поданих ними за попередній рік деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру та/або невідповідність вартості майна доходам, отриманим із законних джерел.

Не застосовується люстрація до Президента (крім Януковича), народних депутатів, суддів КСУ, виборних посад місцевого самоврядування тощо.

Закон України від 16.09.14 р. № 1682-VII набуде чинності з 16.10.14 р. („Голос України” від 15.10.14 р. № 198).

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!