Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Єдиний податок-2015: 4 група

January 20, 2015

До четвертої групи платників єдиного податку тепер належать сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 %. Більшість положень гл. 2 розд. ХІV ПК без змін перемістили до розділу ПК щодо єдиного податку (наприклад, порядок нарахування та сплати податку не змінився). Однак є й дуже суттєві зміни.
Так, змінився об’єкт оподаткування. У платників єдиного податку четвертої групи (як і в минулих роках для платників ФСП), єдиним податком обкладається площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що перебуває в їх власності або в користуванні, у тому числі на умовах оренди. Однак права власності та користування угіддями мають бути оформлені та зареєстровані відповідно до законодавства. Крім того, з’явилася норма, згідно з якою підставою для нарахування єдиного податку платникам четвертої групи є дані Державного земельного кадастру та/або дані з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.
Таким чином, до розрахунку єдиного податку на 2015 рік потрібно буде включати лише земельні ділянки, право користування якими зареєстроване відповідно до норм земельного законодавства.
Ще одним неприємним сюрпризом для сільгосппідприємств є підвищення втричі ставок єдиного податку четвертої групи порівняно зі ставками колишнього ФСП:
- для ріллі, сіножатей і пасовищ ставку підвищено до 0,45 % (раніше ставка дорівнювала 0,15 %), а для тих, що розташовані в гірських зонах та на поліських територіях, – до 0,27 % (раніше ставка була 0,09 %);
- для багаторічних насаджень ставка становить 0,27 % (раніше – 0,09 %), а для тих, які розташовані у гірських зонах та на поліських територіях, – 0,09 % (раніше – 0,03 %);
- для земель водного фонду ставка тепер становить 1,35 % (раніше – 0,45 %).
Крім того, слід звернути увагу, що із 01.01.15 р. базу обкладення колишнім ФСП (а тепер – єдиним податком) було суттєво збільшено. Тепер для обчислення суми єдиного податку четвертої групи слід брати нормативну оцінку землі не на 01.07.95 р. (як це було при обчисленні суми ФСП у попередніх роках), а поточну, причому з урахуванням коефіцієнта індексації.
Змінився також і порядок сплати єдиного податку четвертої групи порівняно з колишнім ФСП. Якщо ФСП слід було сплачувати щомісяця, то єдиний податок сплачується щоквартально.
Додатково зазначимо, що, на відміну від єдинників першої – третьої груп, сільгосппідприємствам – єдинникам четвертої групи можна здійснювати розрахунки також у негрошовій формі (тобто бартер). Це й не дивно, адже розмір єдиного податку для цієї групи розраховується, як зазначено вище, виходячи із площі земель, що знаходяться в користуванні сільгосппідприємства, а не з розміру виручки.
За матеріалами журналу „БАЛАНС-АГРО” від 19.01.15 р. № 2-3.

Новини за темою:
ДФС про спрощення процедури реєстрації платників податків у 2015 році

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!