Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Актуальні питання електронного адміністрування ПДВ

November 11, 2014

Електронний рахунок відкривається платнику податку Казначейством автоматично на безоплатній основі.

Електронні рахунки відкриваються виключно на підставі реєстру платників податку (далі – Реєстр), який ДФС після присвоєння особі індивідуального податкового номера платника податку надсилає Казначейству.

Датою початку здійснення платником податку операцій з використанням електронного рахунка є дата реєстрації його платником податку (для платників податку, зареєстрованих до 1 січня 2015 р., - 1 січня 2015 року).

У разі анулювання реєстрації платника податку залишок коштів на його електронному рахунку перераховується до бюджету, а такий рахунок закривається.

Формула обчислення суми податку для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування в Реєстрі:

е Накл = е НаклОтр + е Митн + е ПопРах - е НаклВид - е Відшкод - е Перевищ,

де е НаклОтр - загальна сума податку за отриманими платником податку податковими накладними та розрахунками коригування;

е Митн - загальна сума податку, сплаченого платником податку безпосередньо або через уповноважену особу під час ввезення товарів на митну територію України;

е ПопРах - загальна сума поповнення електронного рахунка з поточного рахунка платника податку;

е НаклВид - загальна сума податку за виданими платником податку податковими накладними та розрахунками коригування;

е Відшкод - загальна сума податку, заявлена платником податку до бюджетного відшкодування, що визначається на підставі задекларованих до відшкодування на поточний рахунок платника податку сум від`ємного значення податку, розрахованих за операціями, здійсненими після 1 січня 2015 р., згідно з податковими деклараціями з податку та уточнюючими розрахунками до них, поданими контролюючому органу, починаючи з податкової звітності за:

- січень 2015 р. - для платників податку, що застосовують місячний звітний період;

- I квартал 2015 р. - для платників податку, що застосовують квартальний звітний період;

е Перевищ - загальна сума перевищення податкових зобов`язань, зазначених платником податку у поданих контролюючому органу податкових деклараціях з податку, суми податку, зазначеної у складених таким платником податкових накладних.

ДФС обчислює суму податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Реєстрі, а також оприлюднює на офіційному веб-сайті алгоритми обрахунку показників формули обчислення зазначеної суми та джерела їх формування.

Показники обліковуються в розрізі платників податку наростаючим підсумком:

- з 1 січня 2015 р. - для платників, що зареєстровані до 1 січня 2015 р.;

- з дати реєстрації платником податку, зазначеної у реєстрі платників податку, - для платників, що зареєстровані після 1 січня 2015 року.

Якщо обчислена сума є меншою, ніж сума податку в податковій накладній, яку платник податку повинен зареєструвати в Реєстрі, такий платник перераховує необхідну суму коштів з поточного рахунка на електронний рахунок.

Платник податку має право отримувати у ДФС інформацію про стан свого електронного рахунка, а також суму податку, на яку він має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Реєстрі.

Розяснення ДФС від 05.11.14 р.

 

Новини за темою:

Електронне адміністрування ПДВ: докладніше про нововведення

Електронне адміністрування ПДВ: готуємось до впровадження

Нова форма податкової накладної – з 01.12.14 р.

Знайомтесь з новим Реєстром виданих та отриманих податкових накладних

Нова ПДВ-звітність – з 01.12.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!