Ваше предоплаченное издание Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерия – это любовь!

(056) 370-44-25
Заказать звонок

Трудовые книжки в Украине могут стать электронными

November 25, 2015

Наразі уряд схвалив відповідний проект закону, яким буде скасовано необхідність подальшого ведення трудових книжок.Законопроект вже направили до Верховної Ради. Якщо документ депутати таки приймуть, то вже з 1 липня наступного року трудові книжки стануть непотрібними, а вся інформація про працівника зберігатиметься у базі даних Пенсійного фонду.

Кабінет міністрів України підтримав пропозицію Міністерства економічного розвитку та торгівлі щодо відміни ведення трудових книжок. Якщо закон таки приймуть, то з 1 липня наступного року інформацію не будуть дублювати одночасно і на папері, і в електронній формі. Всі дані збиратимуться лише в базі даних Пенсійного фонду, яка розшириться графами, що містяться у трудовій. Якщо працівнику буде потрібне підтвердження трудової діяльності, він зможе замовити витяг з бази даних у Пенсійного фонду.
Трудові книжки як документи, що засвідчують попередню трудову діяльність, залишаться у людей. Вони зможуть і далі використовувати їх для підтвердження трудового стажу. Згідно з законопроектом, книжки на підприємстві не зберігатимуть і видадуть людям на руки. Юридичну силу книжка не втратить.

З 2004 року нарахування пенсій здійснюється лише на підставі даних Пенсійного фонду. Там вже є дані про те, коли, ким і де людину було прийнято та звільнено з роботи, а також якою була її зарплата.
Але людям, які почали працювати ще задовго до 2004 року, але поки що не на пенсії, варто все ж зберегти свої трудові книжки. Бо даних до 2004 року в електронній базі немає.
Соціальне забезпечення здійснюється за рахунок страхового стажу. Якщо після 2004 року людина десь працювала за угодою і роботодавець сплачував за неї єдиний соціальний внесок, то їй цей період враховують у стаж, навіть якщо запису в трудовій про це немає.

За словами міністра економіки, ліквідація трудових книжок значно спростить роботу кадровиків. У тому ж Пенсійному фонді у відділі персоналу виконують подвійну роботу – інформацію про трудову діяльність своїх працівників збирають як на папері, так і в комп’ютері в системі «Картка». Тож плюсом від відміни ведення трудової буде зменшення документообігу.

Згідно з проектом закону, інформація про трудову діяльність працівника стане конфіденціальною і отримати витяг з неї зможе лише він особисто. Але є й інша сторона медалі. Наприклад, на деяких підприємствах досі є практика винесення доган з занесенням у трудову книжку. Так само при звільненні у трудову вносять також дані про причини звільнення. Відтак українцям буде легше приховати «проколи» на попередньому місці. З іншого боку, роботодавці при прийомі на роботу запитуватимуть рекомендації з попередніх місць роботи.

До того ж, відміна ведення трудової допоможе запобігти корупції – фальшиві записи до неї не зможуть занести.

Якою ж буде доля трудової, дізнаємось згодом, після вердикту депутатів Верховної Ради. Аби скасувати ведення трудових, треба внести зміни ще до 22 законів.

(Публикуется на языке оригинала)

Источник: http://uteka.ua/channels_store/publication/Trudovi-knizhki-v-Ukraini-mozhut-stati-elektronnimi-11588

Присоединяйтесь к нашей странице и получайте новости первыми!

Спасибо, я уже с вами!