Ваше предоплаченное издание Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерия – это любовь!

(056) 370-44-25
Заказать звонок

Администрирования акцизного налога. Вниманию реализаторов топлива!

February 12, 2016

У 2016 році Законом України від 24 грудня 2015 № 909-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році" введений ряд законодавчих змін щодо акцизного податку, деякі з яких діють вже з 1 cічня.
До роздрібної торгівлі підакцизними товарами віднесений фізичний відпустку з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції товарів, зазначених у підпункті 215.3.4 ПК, в результаті чого з 1 січня 2016 року суб'єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію палива, стають платниками акцизного податку.
Для таких платників акцизного податку відповідно до Закону № 909 з 1 січня 2016 року встановлено специфічну ставку акцизного податку - 0,042 євро за кожен літр реалізованого (відпущеного) товару.
Згідно з новою редакцією статті 217 ПК, суб'єкти роздрібної торгівлі сплачують акцизний податок в національній валюті з урахуванням офіційного курсу валют, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції).
У свою чергу розробник комп'ютерної програми M.E.Doc, враховуючи надані ДФСУ роз'яснення щодо особливостей подання звітності з акцизного податку за січень 2016 року, здійснив такі доробки:

  • У додатку 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» Декларації акцизного податку знятий авторозрахунок графи 7 для можливості внесення сум акцизного податку з роздрібної реалізації палива, інформацію щодо розрахунку яких відповідно до рекомендацій контролюючого органу платник призводить в Додатку 9 Декларації акцизного податку;
  • Для додатка 9 реалізована можливість відправки до контролюючих органів відповідно оригіналу та копії додатка (аналогічно Додатку 6).

В зв'язку з законодавчими змінами з 1 січня 2016 року підакцизна продукцію, яка використовується для виготовлення палива, не звільняється від оподаткування акцизним податком, зате відповідно до п.217.6 ПК сума акцизного податку з пального зменшується на суму акцизного податку з сировини на дату реалізації палива. Якщо в результаті віднімання сума негативна, переплата не відшкодовується.
З 1 січня по 29 лютого 2016 року для зменшення суми акцизного податку на кінцевий продукт платнику необхідно:
- отримати від виробника або імпортера довідку про обсяг поставленого підакцизної сировини;
- отримати підтвердження контролюючого органу про зарахування акцизного податку до бюджету. Таке підтвердження надається виробнику або імпортеру підакцизної сировини контролюючим органом за його місцезнаходженням протягом 1 робочого дня з моменту звернення шляхом надання відповідної довідки.

(Публикуется на языке оригинала)

Источник: .

Присоединяйтесь к нашей странице и получайте новости первыми!

Спасибо, я уже с вами!