Ваше предоплаченное издание Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерия – это любовь!

(056) 370-44-25
Заказать звонок

Социальные стандарты вырастут на 13-19 %

September 2, 2015

Вже на цьому тижні уряд запропонує Верховній Раді прискорити підвищення соціальних стандартів в країні. Замість 1 грудня, на яке бюджетом було заплановано це підвищення, воно сталося вже з

1 вересня 2015. Так, планують надати фінансову підтримку в першу чергу більш 12 мільйонам найменш соціально захищених людей і сімей, які першими постраждали від девальвації та інфляції в минулому році і в цьому році.

[p2560]

Економіка поступово стабілізується

- Важка економічну кризу в країні ще не скінчилася. Однак уряду вдалося стабілізувати економічну та фінансову ситуації. Спостерігаємо зменшення темпів інфляції, збереження стабільного курсу валюти протягом майже півроку, підвищення резервів НБУ і оптимістичніше, ніж планували, показники виконання державного та місцевих бюджетів, - поінформувала міністр фінансів Наталя Яресько на спільному з міністром соцполітики Павло Розенко на брифінгу, що відбувся в Кабміні.

Вона підкреслила, що вперше за останні кілька років повністю і своєчасно фінансуються всі заплановані державні витрати. Також вдалося домовитися з приватними комерційними кредиторами про реструктуризацію державного гарантованого боргу, що дозволить заощадити до 80 мільярдів гривень в наступні роки.

Тому, склавши всі ці позитивні моменти, а також проаналізувавши пріоритетні потреби у фінансуванні, було прийнято рішення, що додатковий ресурс, який з'явився, направлять на прискорення підвищення соцстандартів.

Міністр соціальної політики Павло Розенко зазначив, що в середньому всі соцстандарти зростуть приблизно на 13%. Прожитковий мінімум в середньому на одну людину з 1 вересня складе 1 330 гривень, для дітей до 6 років - 1167 гривень, від 6 до 18 років - 1 455 гривень. Прожитковий мінімум для працездатних осіб, який дорівнює мінімальній зарплаті, з 1 вересня становить 1378 гривень. А мінімальна пенсія, яка дорівнює прожитковому мінімуму для осіб, які втратили працездатність, - 1 074 гривні.

- Крім розміру мінімальної зарплати, піднімаємо і ставку першого тарифного розряду єдиної тарифної сітки. Це дуже важливий показник для працівників культури, освіти, соцсфери, медицини, спорту та ін. Тому що саме по собі підвищення мінімальної зарплати не дає повноцінного збільшення зарплат, - зазначив чиновник.

Він пояснив, що з 2009 року перший тарифний розряд відірвали від мінімальної зарплати, в результаті чого оплата праці низькокваліфікованих працівників бюджетної сфери росла більшими темпами, ніж висококваліфікованих. Зараз уряд стимулюватиме збільшення зарплат висококваліфікованим працівникам. Це означає, що перший тарифний розряд єдиної тарифної сітки зросте приблизно на 18%.

Тому для медсестер (технічний персонал) зарплата збільшиться на 13%, а для висококваліфікованих лікарів - майже на 19%. В цілому зростання зарплат медсестер і лікарів в залежності від категорії і спеціальності орієнтовно складе 300 і 450 гривень відповідно.

Те саме - щодо підвищення окладів соцпрацівників. Для фахівців високого рівня зростання складе 19%, для менш кваліфікованих - 15-16%. В середньому їх зарплата зросте приблизно на 300 гривень.

Щодо педагогів

У помічників вихователів дитсадків оклад зросте в середньому на 16%, а от вихователь І категорії вже матиме оклад близько 2 тисяч гривень, вчитель вищої категорії 2 150 гривень, викладач вузу ІІІ-IV рівнів акредитації понад 2 820 гривень. Отже, зростання зарплати вчителів залежно від категорії складе від 470 до 605 гривень.

Підвищаться і посадові оклади працівників культури. Так, музейний доглядач (невисока кваліфікація) отримає підвищення окладу на 13%, а, наприклад, екскурсовод - 18,8%, і його оклад становитиме майже 2000 гривень, оклад бібліотекаря 2100 гривень, артиста театру вищої категорії - 2600 гривень.

Допомога інвалідам

Мінімальний розмір пенсії для шахтарів складе 1 222 гривні. Мінімальна виплата в разі втрати годувальника на одну дитину - 1074 гривні, на двох дітей - тисячу двісті вісімдесят вісім гривень, на трьох і більше - 1600 гривень. Якщо сім'я втратила годувальника-військового, виплата складе 2148 гривень. Все це є збільшенням на 13% щодо попередніх показників.

Павло Розенко також повідомив, що інваліди І групи, постраждалі від аварії на ЧАЕС, з 1 вересня отримуватимуть +3060 гривень, ІІ групи - 2 738 гривень, ІІІ групи - 2400 гривень. А обсяг виплат учасникам бойових дій складе 1770 гривень.

Виплата інвалідам з дитинства І групи з надбавкою на догляд складе один тисячу вісімсот сімдесят дев'ять гривень, дітям-інвалідам до 6 років з надбавкою на догляд - 1918 гривень, від 8 до 18 років - 2200. Допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, у віці до 6 років складе 2334 гривні, від 6 до 18 років - 2910. Допомога по догляду за інвалідами з психічними захворюваннями - 1378 гривень.

Міністр соцполітики також зазначив, що після підняття прожиткового мінімуму буде збільшений розміри понад 80 видів соцвиплат. Індексація ж, за його словами, підвищує добробут заможних громадян.

У вересні документ був внесений на розгляд Верховної Ради, і від того, як швидко вона проголосує, залежатиме, коли саме люди отримають ці виплати. Якщо це відбудеться до 15 вересня, то в кінці вересня українці вже отримають збільшені соціальні допомоги, а пенсії - з початку жовтня. Так само в жовтні люди зможуть отримати збільшені посадові оклади за вересень, - уточнив чиновник.

На запитання журналіста «УК», що буде з субсидіями людей, які оформили їх нещодавно, а тепер їх виплати зростуть, міністр пояснив, що база для отримання субсидій - це доходи громадян за 2014 або за перше півріччя +2015-го, кому як вигідніше . Призначено субсидію на рік, отже підвищення соцстандартів у другій половині 2015-го стосуватиметься періоду призначення субсидій на 2016-2017 роки. Тобто зараз зменшення обсягів субсидій не буде.

 

(Публикуется на языке оригинала)

 

Источник: http://uteka.ua/channels_store/publication/Socialni-standarti-zrostut-na-13-19%25-9167

из

Присоединяйтесь к нашей странице и получайте новости первыми!

Спасибо, я уже с вами!