Ваше предоплаченное издание Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерия – это любовь!

(056) 370-44-25
Заказать звонок

Провалы и успехи 2015 года по оценкам бизнеса

December 29, 2015

Податковий тиск, корупція та відсутність динаміки у впровадженні реформ – усі ці фактори незмінно впродовж 2015 року займають перші сходинки у рейтингу основних бар’єрів для бізнес-спільноти.

Європейська Бізнес Асоціація провела заключне у 2015му році опитування серед керівників членських компаній і запитала їх про враження від ведення бізнесу в Україні за підсумками 4го кварталу року.

Індекс інвестиційної привабливості - чи є зрушення?

Цього разу у нашому дослідженні взяв участь 71 топ-менеджер, що працюють у членських компаніях Асоціації. Протягом року ми спостерігали відносно стабільну картину і майже жодних коливань, адже позначка Індексу так і не перевищила середнє значення і весь рік залишалася у негативній площині (1й квартал – 2,51; 2й – 2,66; 3й – 2,56). Тож, у 4му кварталі показник дорівнює – 2,57 бали з 5 можливих. Хочемо закцентувати Вашу увагу, що 3 бали – це нейтральний рівень, а все, що нижче являє собою негативне значення.

Дослідження демонструє, що переважна більшість - 80% бізнесменів - незадоволені поточним станом інвестиційного клімату в Україні. Директори компаній підтверджують, що занадто багато часу вже витрачено на розмови та наміри у відношенні реформ, проте надто мало було зроблено за цей рік.

Що змінилось за останні три місяці?

Отже, ми бачимо, що у співвідношенні до попередньо одержаного результату Індекс інвестиційної лишився незмінним – різниця мізерна і становить 0,01 балів.  

Бізнес-спільнота досить категорично висловила свою думку стосовно позитивних змін: 62% респондентів відповіли, що взагалі не відчувають жодного позитиву за останні три місяці. 37% топ-менеджерів вважають, що інвестиційний клімат залишається незмінним і перебуває в негативному значенні протягом усіх попередніх періодів. 8% опитуваних зазначили серед позитивів – відносну валютну стабільність. І ще 8% відмітили поліпшення на макро-рівні. Дехто серед позитивних зрушень вбачає той факт, що світові рейтингові агентства - Moody's, Standard & Poor's та Fitch – підняли позиції України у минулому кварталі 2015 року.

Сподівання та прогнози інвесторів: чи варто інвестувати в Україну?

49% опитаних не очікують позитивних змін у найближчий перспективі і переконані, що бізнес-клімат залишиться приблизно  на тому ж рівні. При цьому 45% схильні вважати, що українські ринки не є прибутковими для нових інвестицій. І лише 16% налаштовані більш-менш оптимістично на рахунок інвестиційної привабливості України для нових надходжень.

Найважливіші напрямки для інвестування

Прогрес у ключових сферах впродовж останніх трьох місяців року є наступним:

Негатив:

96% відсутність судової реформи

93% низька ефективність боротьби з корупцією

76% низька ефективність боротьби з корупцією

62% відсутність прогресу з відшкодуванням ПДВ

61% скаржаться на відсутність зрушень у питанні земельної реформи

56% зниження темпів у торгівлі

52% жодних спрощень митних процедур

Позитив:

16% помітили певні зрушення у митній сфері

11% кажуть про поліпшення торгівлі

10% задоволені відшкодуванням ПДВ

Що має бути зроблено?

«Будувати на макроекономічній стабільності, досягнутій протягом 2015 року, залишитися в програмі МВФ, затвердити збалансований та стабільний бюджет на 2016 рік, зосередитися на реформах прийняття законів, необхідних для поліпшення рейтингу "Doing Business" та врешті-решт побороти корупцію.» - основні побажання від бізнес-спільноти на 2016 рік.

Серед найважливіших кроків, яких потребує економіка країни, інвестори відмічають такі:

39% - боротьба з корупцією;

25% - виважена податкова реформа;

24% - судова реформа;

14% - прискорення реформ;

8% - «звільнення» державних органів від бюрократії.

Бонусні запитання

Ми поставили бізнесменам ще два (бонусних) запитання і отримали наступні відповіді:  

№ 1 «Згадайте усі реформи, що мали місце у 2015 році: яка була найбільш вдалою, а яка, на Ваш погляд, стала провалом року?»

Відповідно, успіхами року респонденти визнали:

48% - нова поліція

7% - реформи у банківському секторі

А серед головних «провалів» 2015го:

27% - відмова Президента та Уряду втілювати реформи та боротися з корупцією

20% - податкова/судова реформи

18% - відсутність реальних реформ

12% - реформа охорони здоров’я/ тендерної системи

№ 2 «Уявіть ситуацію, що у Вас є право впровадити лише одну (але будь-яку) реформу. Що б це було?»

31% - судова і правова система

24% - податкова реформа

16% - впровадження антикорупційної системи

10% - звільнення всіх держслужбовців і побудова усіх інститутів з нуля

Методологія: Європейська Бізнес Асоціація щоквартально задає директорам своїх членських компаній 5 питань – 1) що ви думаєте про поточний інвестклімат 2) чи змінився він у порівнянні з попереднім кварталом 3) які ваші прогнози, як зміниться інвестклімат наступного кварталу 4) чи вигідно буде інвестувати в Україну в наступні 3 місяці 5) як зміни в вашій галузі ви очікуєте найближчого кварталу та одне бонусне питання – який з органів державної влади є наразі найбільш та найменш ефективним? Ми використовуємо шкалу Лайкерта, яка має 5 градацій, де 1 – це вкрай негативно, а 5 – вкрай позитивно. 3 – нейтрально.

(Публикуется на языке оригинала)

Источник: http://uteka.ua/channels_store/publication/Provali-ta-uspixi-2015-roku-za-ocinkami-biznesu-12397

Присоединяйтесь к нашей странице и получайте новости первыми!

Спасибо, я уже с вами!