Ваше предоплаченное издание Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерия – это любовь!

(056) 370-44-25
Заказать звонок

О перерасчете и удержании НДФЛ со среднего заработка мобилизованного работника в случае его смерти

February 27, 2015

Чи потрібно здійснювати перерахунок та утримувати ПДФО з середнього заробітку працівника, призваного на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, у разі його смерті?

 

Органи ДФСУ вважають, що потрібно.

 

Перерахунок сум нарахованих доходів та утриманого з них податку на доходи роботодавець має право (не обов’язок!) здійснювати у будь-яких випадках, коли необхідно визначити правильність оподаткування. І таке право виникає у нього незалежно від застосування податкової соціальної пільги до цих доходів.

 

Якщо при перерахунку виявлено недоплату утриманого ПДФО, сума цієї недоплати має стягуватися роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (вираховуватися з доходу працівника після оподаткування) за відповідний місяць. Якщо ж суми доходу недостатньо для відповідного вирахування, це робиться за рахунок оподатковуваних доходів наступних періодів, до повного погашення недоплаченої суми податку. Це стосується загального випадку.

 

У випадку, коли мобілізований працівник помер, податок на доходи за останній податковий період справляється з нарахованих на його користь доходів. При цьому останнім податковим періодом вважається період, який закінчується днем, на який припадає смерть мобілізованого працівника. Якщо ж нарахованих доходів немає, ПДФО сплаті не підлягає.

 

У той же час відповідальність за нарахування, утримання та сплату ПДФО з доходів у вигляді заробітної плати несе роботодавець згідно з п. 171.1 ПКУ.

 

Таким чином, у разі смерті мобілізованого працівника роботодавець повинен зробити перерахунок нарахованого та утриманого з такого працівника податку на доходи.

 

Такої думки дотримуються спеціалісти Державної фіскальної служби України.

 

На нашу думку, щодо оподаткування ПДФО компенсації мобілізованому працівнику у межах середнього заробітку не все так однозначно. Відповідно до пп. «и» пп. 165.1.1 ПКУ компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівника, призваного на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, не включаються до розрахунку його загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Тобто такі компенсаційні виплати обкладатися ані ПДФО, ані ЄСВ і воєнним збором не повинні.

 

Спеціалісти ДФСУ проти такого підходу. Єдиний їх контраргумент: поки порядок надання компенсаційних виплат з бюджету Кабміном не розроблений, і роботодавець не отримує відповідні виплати з бюджету — середній заробіток мобілізованого працівника підлягає оподаткуванню на загальних підставах як заробітна плата.

 

(Публікується мовою оригіналу)


Джерело: http://uteka.ua/

Присоединяйтесь к нашей странице и получайте новости первыми!

Спасибо, я уже с вами!