Ваше предоплаченное издание Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерия – это любовь!

(056) 370-44-25
Заказать звонок

Нарушение законодательства о защите экономической конкуренции АМКУ принял рекомендательные разъяснения по определению штрафов

September 16, 2015

Антимонопольний комітет України (АМКУ) змінив підходи до розрахунку штрафних санкцій за порушення конкурентного законодавства, які стали публічними.

У процесі їх розроблення були враховані пропозиції європейських експертів, громадських організацій та практикуючих юристів.

У разі виявлення недоліків під час їх практичного застосування АМКУ докладатиме зусиль щодо їх постійного вдосконалення задля створення конкурентного середо­вища в Україні.

Загальний порядок визначення розміру штрафу за порушення законодавства про захист економічної конкуренції включає наступні складові:

визначення базового розміру штрафу;

врахування обтяжувальних та пом’як­­шувальних обставин;

остаточне визначення розміру штрафу з огляду на:

максимально можливі значення, передбачені статтею 52 Закону України «Про захист економічної конкуренції» та статтею 21 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції»;

вплив штрафу на конкурентоспроможність суб’єкта господарювання або можливість задоволення споживчого попиту (можливість зменшення);

забезпечення цілей застосування штрафів у виключних випадках (можливість збільшення).

Cистема розрахунку розміру штрафів передбачає врахування масштабу порушення (він зазвичай вимірюється розміром доходу, отриманого у зв’язку з порушенням), тяжкості порушення та необхідності забезпечення стримувального ефекту.

Для порушень формального характеру (концентрація без згоди, неподання інформації) пропонується встановити фіксовані базові розміри штрафу в неоподаткованих мінімумах. Під час визначення остаточного розміру штрафу враховуються обтяжувальні та пом’якшувальні обставини.

Новацією, що пропонує цей документ, є запровадження свого роду амністії для випадків концентрації без згоди: якщо протягом найближчого року після прийняття та опублікування Рекомендаційних роз’яснень порушники звернулися до АМКУ із заявою про дозвіл, то штрафи для них будуть значно меншими, аніж розраховані у звичайному порядку.

(Публикуется на языке оригинала)

Источник: http://uteka.ua/channels_store/publication/Porushennya-zakonodavstva-pro-zaxist-ekonomichnoi-konkurencii-AMKU-prijnyav-rekomendacijni-roz%E2%80%99yasnennya-shhodo-viznachennya-shtrafiv-9539

Присоединяйтесь к нашей странице и получайте новости первыми!

Спасибо, я уже с вами!