Ваше предоплаченное издание Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерия – это любовь!

(056) 370-44-25
Заказать звонок

Минфин представил компромиссный вариант Налоговой реформы

December 9, 2015

З метою зменшення податкового навантаження, пропонується більш суттєве, ніж  пропонувалося спочатку, зниження ставок податків протягом наступних кількох років.

Зокрема, пропонується:

  • знизити ставку ЄСВ з поточних близько 41 % до 20 % вже у 2016 році, з максимальним рівнем нарахування – 25 МЗП. Підкреслено, що фізичні особи будуть сплачувати 0 % ЄСВ замість нинішніх 3,6%;
  • вже в 2016 році встановити ставки ПДФО та податку на прибуток – на рівні 18 %. Таким чином, доходи підприємств та фізичних осіб будуть оподатковуватися однаково.
  • в 2017 році знизити ставки ПДФО та податку на прибуток до 17 %.
  • у 2018 році скасувати ЄСВ та встановити єдиний податок на зарплату на рівні 20 %.

Мінімальну соціальну пільгу пропонується лишити в силі  в розмірі 0,5 мінімальних зарплат, та розширити сферу її застосування, збільшивши поріг зарплати для отримання пільги з 1,4 МЗП до 3 МЗП (у 2016 році – 4 134 грн.).

Пропонується запровадити інвестиційний податковий кредит. Цей інструмент дозволить спрямувати до 50 % нарахованої суми податку на прибуток на інвестиції в нове обладнання, нове виробництво або нові технології. І, таким чином, буде стимулювати гравців вкладати кошти у нове виробництво, а це сприятиме появі нових робочих місць та скорішому відновленню економіки.

З метою вирівнювання умов для роботи бізнесу, пропонується змінити умови спеціального режиму оподаткування для аграрного сектору, надавши галузі на адаптацію до нових умов перехідний період на 1 рік. Зокрема, пропонується розподіляти нарахований с/г виробниками ПДВ, так аби 75 % податку йшло до бюджету, 25 % залишалося у розпорядженні платника (сьогодні 100 % ПДВ залишається у платника). Також пропонується відновити право на відшкодування ПДВ для усіх експортерів зернових та технічних культур.

Систему оподаткування в рамках спрощеної системи передбачається змінити з оподаткування обороту на оподаткування прибутку. Водночас, пропонується більш повільний перехід на нові правила. Зокрема, коефіцієнт, що визначатиме витрати платників єдиного податку групи «В», становитиме у 2016 і 2017 роках - 0,85, 2018 - 0,65, 2019 - 0,45.

Нарешті, важлива частина податкової реформи - це зміна правил адміністрування податків.

Зокрема, пропонується:

  • відмовитися від сплати авансових платежів по податку на прибуток, створити прозору та несуб’єктивну систему відшкодування ПДВ з бюджету, який забезпечуватиме однакові вимоги та права для всіх платників податку;
  • запровадити офіційну публікацію реєстру відшкодування ПДВ з відображенням у ньому даних про платника податку, заявлених до відшкодування з бюджету сум податку та стану їх відшкодування;
  • запровадити електронний кабінет платника податків, визначення принципів та механізмів його функціонування.

Завантажити презентацію

(Публикуется на языке оригинала)

По материалам официального сайта Минфина.

Присоединяйтесь к нашей странице и получайте новости первыми!

Спасибо, я уже с вами!