Ваше предоплаченное издание Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерия – это любовь!

(056) 370-44-25
Заказать звонок

Минфин декларирует готовность снизить ЕСВ до менее чем 28 % и упростить его начисления

August 20, 2015

Міністерство фінансів наразі розглядає дві основні моделі реформування системи оподаткування фонду оплати праці, що мають призвести до зниження податкового навантаження на бізнес. Про це повідомила заступник міністра фінансів Олена Макеєва.
За її словами, перший варіант реформи передбачає об’єднання ПДФО та ЄСВ. У другому ж варіанті окреме існування ПДФО та ЄСВ зберігається.
Причому в останньому випадку ЄСВ може знизитися до менш ніж 28% («але не до 10%»), а правила нарахування ЄСВ будуть уніфіковані та спрощені.
«У єдиному соцвнеску є багато частин, які його формують. Тому в кожного підприємства свій ЄСВ. Ми точно відмовимося від такої кількості ставок та складності нарахування ЄСВ. Будуть уніфіковані правила. Й та модель, яку ми пропонуватимемо, буде дуже простою», - запевнила заступник глави Мінфіну.
За її словами, зниження ставки ЄСВ на 1 % - це мінус 5 млрд грн доходів для держави. «Тому навіть якщо на 10% через ЄСВ знижується навантаження на фонд оплати праці, то ми отримуємо -50 млрд грн в бюджет і треба шукати компенсатори», - констатувала чільний представник Мінфіну.
Вона наголосила, що Мінфін як відомство, відповідальне в т.ч. за виплату пенсій і зарплат бюджетникам, має бути консервативним в оцінках можливого «детінізаційного» ефекту від зниження податкового навантаження. Тому, власне, й виходить з припущення, що на першому етапі після проведення податкової реформи детінізації не буде. Водночас Мінфін робить розрахунки, що буде в разі детінізації 25%, 50%, 75%, 100%.
«Міжнародний досвід показує, що в перший рік не буде детінізації. Чому? Тому що бізнес не довіряє. Очевидно, що бізнес, скажімо, 6-8 місяців буде чекати, щоб подивитися, чи стабільне це законодавство. І тому ми будемо пропонувати ввести заборону на внесення будь-яких змін в Податковий кодекс», - розповіла О. Макеєва.
За її словами, одним з варіантів компенсації втрати доходів держави від зниження податкового навантаження на фонд оплати праці в рамках податкової реформи може стати скасування спецрежиму ПДВ для аграріїв та легалізація грального бізнесу.
«Сьогодні важко сказати, яка галузь є стратегічною для України. Є конкуренція. В однаково складних умовах знаходиться весь бізнес України. Тому ми повинні забрати пільги, які є. один з варіантів – це забрати спецрежим ПДВ в аграріїв. І для держбюджету це буде плюс 11 млрд грн.
Іншим варіантом може бути легалізація грального бізнесу. Але він має бути, як в інших країнах світу. Це не повинні бути гральні зали або казино в будь-якому будинку.
Що ще? Це активна боротьба з контрабандою та несплатою податків т.зв. «податковими ямами». В окремих галузях більше 60% знаходиться в «тіні», - зауважила О. Макеєва.
Вона окремо підкреслила, що Мінфін виступає за скасування спецрежиму ПДВ для аграріїв не тільки й не стільки тому, що це зобов’язання України перед МВФ, але з огляду на те, що основну користь від чинної системи податкових пільг отримують великі агрохолдинги. Натомість малі підприємства її фактично не відчувають.

(Публикуется на языке оригинала)

Источник: http://uteka.ua/channels_store/publication/Minfin-deklaruye-gotovnist-zniziti-YESV-do-mensh-nizh-28%25-i-sprostiti-jogo-naraxuvannya-8815.

Присоединяйтесь к нашей странице и получайте новости первыми!

Спасибо, я уже с вами!