Ваше предоплаченное издание Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерия – это любовь!

(056) 370-44-25
Заказать звонок

Изменения в постановление Кабинета Министров № 85 заблокировали процесс сертификации семян

November 9, 2015

У зв’язку із прийняттям Кабінетом Міністрів змін до постанови КМУ №85 від 5 квітня 2014 року постановами №749 від 23 вересня і №840 від 21 жовтня процес сертифікації насіння фактично заблокований. Зазначеними постановами штатну чисельність територіальних органів Держсільгоспінспеції скорочено із 4789 до 963 осіб, в той час як для виключно в процесі сертифікації насіння були задіяні близько 1300 спеціалістів. 

«Фактично ми на жаль очікувано отримали вакуум у здійсненні державних функції, коли сільськогосподарська інспекція не може здійснювати сертифікацію у зв’язку із обмеженням штатної чисельності, а Держпродспоживслужба ще не приступила до реалізації цих повноважень», — зазначає заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа. Як наслідок, сертифікацію насіння і його надходження на ринок фактично заблоковано. Більш того, за словами Володимира Лапи, в рамках нинішньої стратегії реформування контролюючих органів, уникнути такого наслідку надзвичайно важко, оскільки Держпродспоживслужба набиратиме інспекторів на конкурсі, а це означає, що фактично зможе виконувати функції по сертифікації не раніше чим через 45 днів після того, як юридично приступить до виконання цих функцій.

В Мінагрополітики наголошують, що процес сертифікації насіння є фактично безперервним, оскільки інспектор бере участь на всіх етапах сертифікації насіння, починаючи від польового інспектування (яке зараз актуальне для озимих культур) і закінчуючи пакуванням і маркуванням, що ближчими тижнями здійснюватиметься для насіння врожаю 2015 року. Таким чином, під загрозу поставлене забезпечення сільгоспвиробників насінням під врожай 2016 року. Більше того, у зв’язку із ґрунтовою посухою на значній території України, проведення всіх необхідних процедур на тих насіннєвих посівах озимих культур, які знаходяться в доброму та задовільному стані, є критично важливим.

В міністерстві також нагадують, що в травні 2015 року Україну відвідала делегація DG SANTE, що здійснювала перевірку системи контролю насінництва відповідності європейському законодавству, за результатами якої отримало звіт, де позитивно оцінено систему насінництва, що відкриває шлях для прийняття відповідного рішення Європарламеном із перспективною експорту насіння на ринки країн ЄС.

(Публикуется на языке оригинала)

Источник: http://uteka.ua/channels_store/publication/Zmini-do-postanovi-Kabinetu-Ministriv--85-zablokuvali-proces-sertifikacii-nasinnya-11049

Присоединяйтесь к нашей странице и получайте новости первыми!

Спасибо, я уже с вами!