Ваше предоплаченное издание Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерия – это любовь!

(056) 370-44-25
Заказать звонок

Инициировано установление нового временного моратория на проверки

September 23, 2015

Комітет з питань промислової політики та підприємництва ініціює встановлення нового тимчасового мораторію на проведення перевірок контролюючими органами Як повідомили Інформаційному управлінню у Комітеті, народними депутатами – членами Комітету зареєстровано законопроект № 3153 «Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Проект закону пропонує встановити тимчасовий мораторій на проведення перевірок контролюючими органами. Він розроблений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Державною регуляторною службою України та ГО «Реанімаційний пакет реформ» спільно з депутатським корпусом.

Сутність мораторію полягає в обмеженні на 9 місяців можливості проведення перевірок 40 з 51 органів державного нагляду (контролю). Разом з тим, для окремих сфер, які не чинять значного впливу на малий та середній бізнес або потребують постійного державного контролю, зроблено виняток. Сюди віднесено контроль у сфері енергетики, в т.ч., атомної, авіаційної діяльності, захист прав споживачів, валютний та банківський контроль, захист економічної конкуренції тощо. На відміну від попереднього мораторію, законопроект передбачає створення прозорого механізму громадського контролю – єдиної публічної бази дозволів на проведення перевірок за зверненням фізичних осіб, що унеможливить вибірковий тиск на бізнес. Мораторій носитиме тимчасовий характер і діятиме до 30 червня 2016 року. За словами одного з авторів законопроекту, голови Комітету Віктора Галасюка, «запропонований у законопроекті мораторій повинен забезпечити тимчасовий «перепочинок» для малого й середнього бізнесу і дати час уряду для системного реформування контролюючих органів. Існуюча регуляторна система потребує повного перезавантаження. Саме тому ми з Оксаною Продан раніше ініціювали «регуляторну гільйотину», але парламентарії тоді не підтримали радикальний підхід». В. Галасюк додає, що новий мораторій дозволяє підійти до реформування регуляторної сфери у більш еволюційний спосіб. «Але ще одного мораторію після цього вже не повинно бути», – підкреслює він, пояснюючи: «у Кабміна є час, щоб розчистити «Авгієви стайні» регуляторної системи і запустити нові некорупційні контрольні механізми. Регуляторні механізми повинні запрацювати в новому режимі, захищаючи права споживачів та сумлінних підприємців, а не створюючи бюрократичні та корупційні капкани». Як відомо, попередній мораторій на проведення перевірок в цілому показав свою ефективність. Так за період із січня по травень 2015 року, порівняно з 1 півріччям 2014 року, кількість планових перевірок скоротилась у 72 рази - з 233,5 тис. до 3,2 тис., позапланових у 2 рази - з 102 тис. до 51,1 тис. Разом з тим, серед недоліків попередньої заборони значна кількість скарг (близько 8 тис.) на порушення прав споживачів, що залишились без відповідної реакції з боку держави. Новий мораторій покликаний виправити ситуацію.

(Публикуется на языке оригинала)

Источник: http://uteka.ua/channels_store/publication/Inicijovano-vstanovlennya-novogo-timchasovogo-moratoriyu-na-perevirki-9730

Присоединяйтесь к нашей странице и получайте новости первыми!

Спасибо, я уже с вами!