Ваше предоплаченное издание Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерия – это любовь!

(056) 370-44-25
Заказать звонок

Документы, подтверждающие уплату судебного сбора: проект

August 28, 2015

Верховній Раді пропонують визначити, що документами про сплату судового збору є платіжне доручення або квитанція установи банку оформлені в установленому порядку.

З такою пропозицією виступив народний депутат Сергій Міщенко, зареєструвавши законопроект №2525а “Про внесення змін та доповнень до Закону України "Про судовий збір" (щодо окремих питань сплати/повернення судового збору)”.

Окрім того, депутат пропонує визначити додаткові підстави, за яких сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду. Зокрема, у разі відмови заявника від видачі судом копій документів та неподання до суду заяви чи скарги.

Нагадаємо:

З 1 вересня в Україні зміняться ставки судового збору

Відповідний Закон (проект №2862) “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору” повернуто з підписом Президента України 15 липня.

Пільги

Закон передбачає наступне:

- зменшення кількості категорій судових справ, при розгляді яких судовий збір не сплачується.

Тепер судовий збір справлятимуть із заяви про обмеження цивільної дієздатності фізособи, визнання особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, а також заяви про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності.

- суттєве зменшення кількості платників, що звільняються від сплати судового збору.

З переліку пільговиків виключено позивачів у спорах, пов'язаних із дискримінацією, ряд держорганів (Мін’юст, АМКУ, ПФУ), прокуратуру, тощо.

- скасування пільг стосовно сплати судового збору суб'єктами владних повноважень у разі коли судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень.

Ставки

Документом передбачається:

- відміна верхньої межі розміру ставок судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру. Дана норма стосується лише юросіб. Так, за подання такої позовної заяви юрособою справляється судовий збір в розмірі 1,5% ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної зарплати, а якщо це фізособа, то дані цифри становитимуть 1% і 0,4 відповідно і не більше 5 розмірів мінімальної зарплати, про що вже згадувалось вище.

- запровадження диференціації ставок судового збору за категоріями платників (фізичні особи, юридичні особи) з перенесенням більшого навантаження на юридичних осіб.

- вирівнювання розміру ставок судового збору за подання позовних заяв до господарських та адміністративних судів. Зокрема, за поданням позовної заяви майнового характеру в обох юрисдикціях сплачуватимуть судовий збір в розмірі 1,5% ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної зарплати (дана норма містилась в редакції проекту до другого читання, однак в процесі обговорення було встановлено верхню межу в 150 мінімальних зарплат для господарських судів. В решті пунктів розміри ставок є однаковими, - ред.).

- скасування норми щодо визначення розміру ставок судового збору у фіксованій грошовій сумі.

- збільшення розмірів ставок судового збору.

Окрім того, відповідно до Закону суд зобов'язаний перевіряти зарахування судового збору до Державного бюджету України при відкритті провадження у справі.

Відповідно до розрахунків передбачається зменшення кількості справ, які надходять на розгляд до судів, а також прогнозований річний обсяг надходження коштів від сплати судового збору повинен скласти близько 2,5 млрд гривень.

(Публикуется на языке оригинала)

Источник: http://uteka.ua/channels_store/publication/YAki-dokumenti-pidtverdzhuyut-splatu-sudovogo-zboru---proekt-9048

Присоединяйтесь к нашей странице и получайте новости первыми!

Спасибо, я уже с вами!