Ваше предоплаченное издание Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерия – это любовь!

(056) 370-44-25
Заказать звонок

Налог на прибыль: ключевые новации, введенные с 1 января

January 4, 2016

Із 1 січня 2016 року запрацювали зміни з податку на прибуток, унесені Законом України від 24.12.2015 р. № 909-VІІІ. 

Серед основних нововведень, зокрема, такі:

1. Квартальний звітний період наростаючим підсумком. Виняток — річний звітний період для новостворених, сільгоспвиробників і платників, що мають бухдохід за попередній рік не більш ніж 20 млн грн. При цьому скасували спецстрок подання декларації з податку на прибуток (у п. 57.1 ПКУ) за рік до 1 червня. Запитання, яке постає: у який строк звітувати за підсумками 2015 року — до 1 червня чи впродовж 60 календарних днів по закінченні року? Адже при переході на квартальний період із 2016 року може статися так, що звітність за перший квартал слід подати раніше, ніж за 2015 рік. Тому, найімовірніше, схилятимуть до звітування за новими строками — при річному періоді — протягом 60 календарних днів за звітним роком. Побачимо, що стосовно цього скажуть податківці.

2. Скасування щомісячних авансових внесків із 2016 року. Починаючи із 1 січня 2016 року щомісячні авансові внески з податку на прибуток підприємств не сплачуються. Платники лише сплачують до 31 грудня 2016 року авансовий внесок у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого в податковій звітності за три квартали 2016 року. Постає запитання: усі платники податку на прибуток повинні будуть подати декларацію за три квартали та сплатити цей «перехідний» авансовий внесок чи лише ті, що звітуватимуть поквартально? Виходячи із формулювання — усі платники податку на прибуток змушені будуть подати декларацію за три квартали й на підставі неї сплатити авансовий внесок. Процитуємо:

«Платники податку на прибуток підприємств сплачують до 31 грудня 2016 року авансовий внесок із цього податку в розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого в податковій звітності за три квартали 2016 року.

Розрахунок такого авансового внеску подається платником податку в податковій декларації за три квартали 2016 року. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов`язань».

3. Збережено авансові внески при виплаті дивідендів.

4. Збережено ставку податку на прибуток на рівні 18%.

5. При розрахунку податку на прибуток за 2015 рік, безперечно, діятимуть правила ПКУ в редакції до 01.01.2016 р., однак з урахуванням того, що фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму нарахованих доходів від участі в капіталі інших платників податку на прибуток підприємств, платників єдиного податку 4-ї групи та на суму нарахованих доходів у вигляді дивідендів, що підлягають виплаті на його користь від інших платників податків, які сплачують авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

Підкреслимо: якихось змін у застосуванні різниць із податку на прибуток нововведення не принесли. Тобто порівняно з проектами, оприлюднений Закон не містить низки очікуваних змін (немає уточнень по поворотній фіндопомозі, безнадійній дебіторській заборгованості, різниці по ремонтах/поліпшеннях які врахувалися раніше в податку на прибуток, тощо).

6. Урегульовано ситуацію з ОСББ щодо норм статутних документів, які б надавали їм змогу бути неплатниками податку на прибуток.

7. Передбачено різниці при фінансовій реструктуризації боргу.

(Публикуется на языке оригинала)

Источник: http://uteka.ua/channels_store/publication/PODATOK-NA-PRIBUTOK-KLYUCHOVI-NOVACI%D0%87-ZAPROVADZHENI-Z-01-SICHNYA-12462

Присоединяйтесь к нашей странице и получайте новости первыми!

Спасибо, я уже с вами!