Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Стаж бібліотечної роботи: які періоди зараховуються

January 21, 2021

Бібліотечні працівники державних і комунальних бібліотек мають право на щомісячне отримання доплати за вислугу років згідно з Порядком, затвердженим постановою КМУ від 22.01.05 р. № 84 (далі – Порядок № 84). Основним критерієм для визначення розміру цієї доплати є стаж бібліотечної роботи. Розглянемо, які періоди роботи враховуються для його обчислення.

Насамперед до стажу бібліотечної роботи зараховується час роботи на посадах, передбачених Переліком, затвердженим Постановою № 84, зокрема директор (завідувач) бібліотеки та його заступники; головні: бібліотекар, бібліограф; провідні: бібліотекар, бібліограф. Крім цього, до стажу бібліотечної роботи за певних умов входять інші періоди (див. табл. 1).

Таблиця 1. Періоди трудової діяльності, які включаються до бібліотечного стажу працівників

Час роботи, який ураховується
до бібліотечного стажу працівника

Умови

1

2

Робота на посадах, передбачених Переліком, затвердженим Постановою № 84

У всіх випадках

Час роботи в бібліотеках України, колишнього Союзу РСР на зазначених у переліку посадах

У всіх випадках

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, – додаткова відпустка без збереження зарплати тривалістю, визначеною медичним висновком, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку

До досягнення
дитиною шестирічного віку

Час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалося місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково (серед іншого й час оплачуваного вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу)

У всіх випадках

Час, відведений на підвищення кваліфікації з відривом від роботи

Якщо працівник до і після періоду підвищення
кваліфікації працював у бібліотеці

Строкова військова служба

Якщо працівник до призову на військову службу працював у бібліотеці та протягом трьох місяців
після звільнення з військової служби (без урахування часу проїзду на постійне місце проживання)
був прийнятий на роботу в бібліотеку

Основним документом для визначення стажу бібліотечної роботи є трудова книжка та інші документи, що відповідно до чинного законодавства підтверджують стаж бібліотечної роботи. Відповідальність за обчислення стажу зазначеній категорії працівників покладається на роботодавця.

Згідно з додатком 2 до Порядку № 84 доплата за вислугу років виплачується щомісяця працівникам державних і комунальних бібліотек, які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність, крім тих, які мають право на виплату надбавки (доплати) за стаж роботи (вислугу років) на інших підставах.

Доплата за вислугу років обчислюється з посадового окладу без урахування інших надбавок і доплат та виплачується працівникам бібліотек із дня прийняття на роботу в разі наявності стажу, який дає право на її одержання.

Нарахування та виплата доплати проводиться щомісяця за фактично відпрацьований час у межах коштів, передбачених на оплату праці за основним місцем роботи. Особам, які працюють за сумісництвом, зазначена доплата не виплачується.

Працівникам, в яких право на отримання або підвищення розміру доплати за вислугу років виникло протягом календарного місяця, доплата встановлюється з початку наступного місяця.

І наcамкінець зазначимо, що стаж бібліотечної роботи для виплати доплати бібліотечним працівникам за вислугу років обчислюється сумарно за час роботи на всіх посадах, зазначених у Переліку № 84, а розмір доплати встановлюється пропорційно до обсягу роботи (див. табл. 2).

Таблиця 2. Співвідношення бібліотечного стажу та розміру доплати за вислугу років

Бібліотечний стаж
працівника, роки

Розмір доплати
за вислугу років, %

1

2

До 3

0

Від 3 до 10

10

Від 10 до 20

20

Більше 20

30

Сума доплати за вислугу років у зв’язку зі збільшенням бібліотечного стажу підвищується або з місяця, що настає за тим, в якому виникло таке право, якщо документи, необхідні для обчислення стажу, перебувають у цьому закладі, або із дня подання працівником відповідного документа про стаж, що дає право на підвищення розміру надбавки

Отже, якщо зазначені документи є в установі, то контроль за зміною стажу бібліотечної роботи покладається на адміністрацію цієї установи.

Наприклад, у бібліотекаря Панченка Г. П. 10 листопада 2020 року стаж бібліотечної роботи досяг 10 років. Доплата за вислугу років у розмірі 20 %, як це передбачено Порядком № 84, буде виплачуватися з 1 грудня цього року.

Звертаємо увагу, що доплата за вислугу років не впливає на розмір посадового окладу бібліотечних працівників.

Нагадаємо, що постановою КМУ від 30.09.09 р. № 1073 «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» бібліотечним працівникам установлено надбавку за особливі умови роботи в розмірі 50 % посадового окладу. Обчислюється вона без урахування суми доплати за вислугу років, яку отримує працівник. Також розмір доплати за вислугу років не збільшується під час перебування працівника у відпустці (основній, додатковій), на лікарняному, на курсах підвищення кваліфікації тощо. Пов’язано це з тим, що згідно з чинним законодавством протягом цих періодів заробітна плата працівникам нараховується з розрахунку середнього заробітку для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266.

У цьому разі зміна розміру доплати провадиться із дня виходу працівника на роботу після закінчення відпустки, хвороби тощо. Перерахунок за час між отриманням права на підвищення доплати і днем виходу на роботу не здійснюється.

Джерело: "Баланс-Бюджет" № 4, який виходить з друку 25.01.21 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!