Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Реквізити ТТН: як виконати нові вимоги закону?

October 27, 2021

Із 01.10.2021 обов’язкові реквізити ТТН прямо визначено в ст. 48 З Закону від 05.04.2001 № 2344-ІІІ (далі - Закон № 2344). Тож розглянемо їх докладніше та наведемо примірний зразок нової форми ТТН.

Обов’язкові реквізити ТТН

Наведемо в таблиці установлені Законом № 2344 реквізити ТТН.

Обов’язкові реквізити ТТН

Реквізит

Пояснення

Дата і місце складання

Місце складання – назва населеного пункту, де перебуває вантажовідправник у момент складання ТТН

Вантажовідправник

Повне найменування (П. І. Б.), код платника податків згідно з ЄДРПОУ або податковий номер, реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі — РНОКПП) чи серія та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття РНОКПП та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті).

Для автоперевізника – ще і П. І. Б. водія та номер його посвідчення

Автомобільний перевізник

Вантажоодержувач

Транспортний засіб

(далі – ТЗ)

Марка, модель, тип, реєстраційний номер автомобіля, причепа/напівпричепа, його параметри із зазначенням довжини, ширини, висоти, загальної ваги, у т. ч. з вантажем, та маси брутто

Пункти завантаження і розвантаження

Місцезнаходження цих пунктів (населений пункт, вулиця, будинок)

Важливо! Усі вказані обов’язкові реквізити вантажовідправник має заповнити уже з 01.10.2021!

Крім обов’язкових реквізитів, визначених Законом № 2344, ТТН може мати й інші реквізити. Зокрема, п. 11 та додаток 7 (форма № 1-ТН) до Правил, затверджених наказом Мінтрансу від 14.10.1997 № 363 (далі - Правила № 363), вимагають указувати в ТТН:

  • замовника перевезення. І хоча в формі ТТН «замовник» зазначений як окремий реквізит, замовником зазвичай визначався вантажовідправник (п. 11.3). Утім, ним може бути й вантажоодержувач або третя сторона;
  • експедитора. Таку особу вказували поряд із перевізником або замість нього. Тепер безпосередньо автоперевізника зазначати слід обов’язково!

На сьогодні зміни до форми № 1-ТН ще не внесено, але Правила № 363 дозволяють використовувати форму ТТН, затверджену самим підприємством, якщо вона містить усі необхідні реквізити (п. 11.1). Тому рекомендуємо фізособам-підприємцям і підприємствам доповнити форми ТТН тими обов’язковими реквізитами, які наразі вимагає закон (див. зразок
у кінці консультації).

Зверніть увагу! Оскільки з 1 жовтня у ТТН мають наводитися параметри ТЗ із зазначенням довжини, ширини, висоти, загальної ваги, у тому числі з вантажем, та маси брутто, до форми ТТН варто внести зміни, щоб можна було відобразити таку інформацію.

Якщо ж ТТН планується використовувати як первинний документ для цілей бухгалтерського обліку, то вона також має містити обов’язкові реквізити, визначені ст. 9 Закону від 16.07.1999 № 996-XIV:

  • зміст та обсяг госпоперації, одиницю виміру операції;
  • посади осіб, відповідальних за здійснення госпоперації та правильність її оформлення;
  • особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні госпоперації.

Параметри автомобіля: як визначати?

Найбільший резонанс у суб’єктів господарювання викликав такий обов’язковий реквізит ТТН, як параметри автомобіля: де їх брати, як визначати, як указувати в ТТН?

Геометричні реквізити (довжина, ширина, висота) автомобіля визначаються виробником і мають зазначатися у технічних характеристиках ТЗ. Зазвичай такі параметри наводяться в міліметрах, наприклад, 5 679/2 600/3 650.

Як вантажовідправнику довідатися про параметри ТЗ?

На жаль, єдиного довідника з габаритними параметрами кожної моделі авто чи причепа немає, тож залишається або самостійно з рулеткою проводити заміри, або домовитися з перевізником про інформування. Рекомендуємо в договорі на перевезення включити до обов’язків перевізника надання даних про параметри ТЗ. Адже за законом у перевізника немає такого обов’язку.

Пам’ятайте! Геометричні реквізити вносить до ТТН саме вантажовідправник, отже, він і відповідатиме за їхню достовірність.

Щоб стимулювати перевізника надавати правдиву інформацію про габарити ТЗ, можна на нього перекласти відповідальність за помилки (якщо вантажовідправника буде притягнуто до відповідальності в разі неправильного зазначення габаритів на основі інформації перевізника), передбачивши відповідні штрафи в договорі перевезення.

Вагові реквізити (загальна вага автомобіля, у т. ч. із вантажем, маса брутто вантажу) також указує вантажовідправник.

Вага порожнього автомобіля є його технічною характеристикою і теж може бути надана перевізником. Зазвичай виробник може наводити в технічних характеристиках споряджену масу автомобіля. Це маса ТЗ, яка враховує вагу стандартного устаткування (запасного колеса, інструментів), масу всіх експлуатаційних матеріалів (палива, охолоджувальної рідини, масла тощо), але не враховує масу вантажу, водія і пасажирів.

Але потрібно ще вказати і вагу з вантажем. Якщо він фасований, нескладно додати його вагу до ваги порожнього авто. А якщо вантаж перевозиться насипом чи прямо з поля, вантажовідправнику доведеться облаштувати свій власний пункт вагового контролю і визначати фактичну масу автомобіля без вантажу та з вантажем. Отже, вантажовідправник мусить забезпечити зважування, а для цього як варіант може придбати автомобільні ваги.

Для неспорядженого авто можна передбачити договором із перевізником надання останнім підтвердженої інформації про вагу автомобіля.

Наприклад, договором може бути установлений обов’язок перевізника надати вантажовідправнику інформацію (довідку) про вагу автомобіля за результатами його фактичного зважування. Або перевізник має надати дані про споряджену масу автомобіля із посиланням на дані виробника автомобіля.

До відома: автоперевізник має бути зацікавлений в наданні достовірної інформації про вагу автомобіля вантажовідправнику, адже в разі виявлення порушення на пункті габаритно-вагового контролю йому буде легше довести похибку вантажовідправника при зазначенні ваги його власного вантажу.

Також тепер і вантажовідправнику доведеться точніше визначати вагу власного вантажу, навіть якщо він завантажується в штуках, коробках, рулонах тощо. До речі, реквізит «маса брутто, т» був у формі № 1-ТН і до 01.10.2021.

Чи допустимі якісь похибки при визначенні габаритів та ваги автомобіля?

Вважаємо, що так, але їхній розмір має бути у «штрафобезпечних» межах (див. на с. 16 цього номера).

Якими є обов’язки сторін щодо перевезення вантажу?

Обов’язки сторін перевезення визначено ст. 511, 52 Закону № 2344.

Вантажовідправник, зокрема, зобов’язаний:

  • вносити до ТТН відомості про масу або габарити вантажу, повне найменування вантажоодержувача та автоперевізника (П. І. Б.), код платника податків згідно з ЄДРПОУ або податковий номер, РНОКПП чи серію та номер паспорта, П. І. Б., номер посвідчення водія, а також інші відомості, визначені законодавством;
  • надавати перевізнику необхідні документи на вантаж, що містять достовірну інформацію.

Вантажоодержувач, зокрема, зобов’язаний:

  • надати вантажовідправнику інформацію про своє повне найменування (П. І. Б.), код платника податків згідно з ЄДРПОУ або РНОКПП.

Автоперевізник, зокрема, зобов’язаний:

  • забезпечити виконання умов договору про перевезення вантажу автотранспортом у межах, визначених договором та законодавством;
  • забезпечити збереження вантажу, прийнятого до перевезення, до передання вантажовласнику (уповноваженій ним особі) у пункті призначення.

Оформлення ТТН

1. Чи можна частину ТТН заповнити друкарським способом, а частину – вручну?

Уважаємо, що можна. Адже ні Закон № 2344, ні Правила № 363 на сьогодні не містять заборони чи вимоги використовувати тільки один спосіб заповнення ТТН (друкарським способом або вручну). Не заперечує проти такого комбінованого варіанта і Мінінфраструктури (лист від 11.03.2014 № 2455/25/10-14).

Така ситуація, наприклад, може статися, коли вантажовідправник повинен завантажити машину в полі зерном (овочами тощо). Бухгалтерії підприємства на момент оформлення ТТН може бути відомий перевізник, марка, модель, реєстраційний номер автомобіля, габарити (довжина, висота, ширина), але ще невідома точна вага автомобіля без вантажу та з вантажем (ця інформація стане відома тільки в полі, де є автомобільні ваги).

2. Як указати загальну вагу автомобіля, якщо він перевозить вантаж декількох вантажо-відправників?

Ця ситуація можлива, коли вантажний автомобіль одночасно задіяний для перевезення вантажів декількох вантажовідправників, кожний з яких довантажує свій вантаж до того, що вже є на борту автомобіля. Така ситуація притаманна якраз для малих вантажовідправників, які не можуть самостійно фізично визначити вагу автомобіля.

На сьогодні чинне законодавство не дає прямої відповіді на це запитання. Поки не коментують цю ситуацію і державні органи (зокрема, Мінінфраструктури).

Якщо брати до уваги, що кожний вантажовідправник має нести відповідальність саме за свій вантаж та точність визначення параметрів автомобіля, зокрема його масу, доцільно було б зазначати масу порожнього автомобіля та брутто власного вантажу.

3. Як заповнити ТТН, якщо вантаж доставляється в декілька пунктів розвантаження?

Проблемою тут може бути визначення пункту (пунктів) розвантаження. На нашу думку, розв’язати її можна по-різному.

Якщо вантажоодержувач один (фізособа, фізособа-підприємець або юрособа), але має декілька пунктів розвантаження, то вважаємо, що в реквізиті «Пункт розвантаження» ТТН можна навести дані всіх цих пунктів. А в таблиці «Відомості про вантаж» необхідно вказати всі супровідні документи (видаткові накладні, відомості, складені на постачання вантажу в кожний окремий пункт розвантаження).

Якщо вантажоодержувачів декілька, то на кожного з них має бути складена окрема ТТН. При цьому дані про масу автомобіля та масу брутто вантажу вказуються так само, як і у відповіді на запитання 2.

Реєстр ТТН

Законом № 2344 передбачено ведення реєстру ТТН. Правила та порядок його ведення має встановити КМУ (ст. 1, 48 Закону № 2344).

Згідно з визначенням із ст. 1 Закону № 2344 реєстр ТТН (далі – Реєстр) – це спеціалізована електронна база даних, що містить інформацію про реєстрацію ТТН в електронній та/або паперовій формі та використовується з метою здійснення державного контролю за перевезеннями вантажів ТЗ територією України. Держателем Реєстру є центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері автомобільного транспорту й забезпечує ведення та функціонування Реєстру.

Наразі внесення всіх ТТН до Реєстру поки що в майбутньому, адже Кабмін ще тільки має розробити правила та порядок його ведення.

Щоб виконати оновлені умови Закону № 2344, можна використовувати розроблену форму ТТН, наведену в зразку. Зразок можна скачати за посиланням.

Джерело: "Баланс" № 43, який виходить з друку 01.11.2021

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!