Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Підприємець-єдинник не повідомив про зміну місця провадження діяльності: наслідки

September 17, 2019

Практична ситуація

Підприємець – єдинник другої групи поміняв місце ведення своєї діяльності, але не повідомив про це орган ДФС, у якому перебуває на обліку. Через це не були внесені відповідні зміни в Реєстр платників єдиного податку (далі – Реєстр). Чим загрожує така ситуація підприємцеві: чи можуть його позбавити права бути на єдиному податку і які можуть застосувати штрафи?


Відразу скажемо: на наш погляд, за таке порушення до підприємця може бути застосований тільки штраф, передбачений п. 117.1 Податкового кодексу (далі – ПК), – див. нижче про розмір штрафу. Проте в органів ДФС із цього приводу інша думка. Давайте розглянемо всі питання, що виникають із цієї ситуації.

Якою нормою передбачено обов'язок підприємця повідомляти орган ДФС про зміну місця провадження діяльності?

Обов'язок підприємця-єдинника повідомляти орган ДФС про зміну адреси провадження діяльності передбачений:

  • п. 299.7 ПК (там перелічено відомості, які містяться в Реєстрі, зокрема відомості про місце провадження господарської діяльності);
  • п. 299.8 ПК (у цьому пункті зазначено, що до Реєстру повинні бути внесені зміни в разі змін у відомостях про суб'єкта господарювання, зокрема у разі зміни місця провадження госпдіяльності);
  • п. 298.5 ПК (тут сказано, що в разі зміни адреси провадження діяльності єдинник зобов'язаний повідомити про це не пізніше 20-го числа наступного місяця).

У якій формі потрібно повідомляти орган ДФС?

Форма заяви, за якою потрібно повідомити орган ДФС про зміни, а також Порядок подання цієї заяви затверджені наказом Мінфіну від 20.12.11 р. № 1675. Ця форма – універсальна, вона застосовується як у разі переходу на сплату єдиного податку або відмови від спрощеної системи, так і в разі коли необхідно внести зміни до облікових даних. Підприємцеві необхідно заповнити відповідні графи цієї заяви, а внесення змін до облікових даних – це п. 5.3 форми заяви.

Який штраф може бути застосований до підприємця?

За неподання відомостей про зміни підприємцеві загрожує фінансова відповідальність на підставі п. 117.1 ПК. Ця норма передбачає накладення штрафу на самозайнятих осіб за невнесення змін до своїх облікових даних у розмірі 170 грн, а при повторному протягом року порушенні – у розмірі 340 грн.

Чи має право орган ДФС позбавити підприємця статусу платника єдиного податку за те, що він не повідомив про зміну своїх облікових даних (про зміну місця провадження діяльності)?

Уважаємо, що ні, не має права.

Обґрунтуємо свою позицію нормами ПК. Так, реєстрація платника єдиного податку (далі – ЄП) може бути анульована органом ДФС тільки у випадках, перелічених у п. 299.10 ПК. Саме до підприємця-єдинника (фізособи) застосовні такі підстави:

  • подання заяви про відмову від спрощеної системи;
  • припинення підприємницької діяльності;
  • випадки, передбачені пп. 298.2.3 ПК.

Нас цікавитиме останнє із зазначених підстав. У пп. 298.2.3 ПК названо випадки, коли єдинник зобов'язаний перейти на загальну систему оподаткування. Уважно вивчивши перелік підстав, наведених у цій нормі, ми не знаходимо серед них нашого випадку (неповідомлення про зміну адреси, за якою ведеться підприємницька діяльність). Звідси робимо висновок, що спроби органу ДФС анулювати реєстрацію платника ЄП у нашій ситуації будуть незаконними.

Тепер звернемося до п. 299.11 ПК. Там сказано, що коли контролюючий орган під час перевірки виявить факт порушення вимог гл. І розд. ХІV ПК (розділ, присвячений спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності), допущений платником ЄП першої–третьої груп, то реєстрація такого платника єдинником анулюється на підставі рішення цього контролюючого органу. Користуючись цією нормою, на практиці органи ДФС позбавляють статусу єдинника не тільки за підставами, переліченими в пп. 298.2.3. ПК, але й в інших випадках, наприклад у такому, як ми зараз розглядаємо.

Як бачите, наявна суперечність між нормами п. 298.10 ПК, у якому чітко перелічено випадки, коли може анулюватися реєстрація єдинником і п. 298.11 ПК, де йдеться про будь-які порушення вимог гл. І розд. ХІV ПК. Виходячи з принципів, закладених у ПК, зокрема принципу презумпції правомірності рішень платника (пп. 4.1.4 ПК) податків, така суперечність повинна трактуватися на користь платника податків. Проте на практиці все інакше, і в подібній ситуації свою правоту, найімовірніше, доведеться відстоювати в суді.

А яка позиція ДФС із цього питання і де її можна знайти?

Позиція ДФС із цього питання невтішна для платників податків – підприємців.

Знайти інформацію із цього приводу можна на офіційному сайті ДФС у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс» (категорія 107.11). Це відповідь на запитання, чи передбачена відповідальність підприємця за неподання заяви для внесення відомостей, які зазначені в Реєстрі у разі зміни місця провадження господарської діяльності. Тут зроблено висновок, що відповідальність не передбачена. Проте ДФС попереджає, посилаючись на п. 299.11 ПК, що в цьому випадку підприємцеві загрожує анулювання реєстрації платником ЄП.

Висновки

У разі неповідомлення органу ДФС про зміну місця провадження підприємницької діяльності підприємцеві-єдиннику загрожує штраф, передбачений п. 117.1 ПК. Проте, зважаючи на неоднозначність норм ПК і позицію ДФС із цього питання, підприємець також ризикує позбутися статусу єдинника. Щоб не допустити цього й уникнути необхідності відстоювати свої інтереси в суді, рекомендуємо не ігнорувати обов'язок повідомляти орган ДФС про зміну своїх облікових даних. Повідомляйте про них своєчасно!

Джерело: "Баланс" № 69-70, який вийшов з друку 09.09.19 р.

⤷ ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ ⤶

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!