Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Бухгалтер у бізнесі: трансформація професії, міжнародний досвід

July 6, 2018

З 21 до 25 червня 2018 року в Баку в 5-зірковому готелі PullmanBaku успішно пройшов 12-й щорічний Конгрес бухгалтерів України (Українсько-каспійський конгрес), організований ГО «Всеукраїнський бухгалтерський клуб» та компанією UBE за підтримки Міністерства фінансів України, посольства України в Азербайджані, громадської організації «Союз автоматизаторів бізнесу», ДВНЗ «КНЕУ імені Вадима Гетьмана», Асоціації професійних фінансових менеджерів Азербайджанської республіки (APFM), що об'єднує професіоналів у сфері фінансів з Європи та Азії.

У заході взяли участь, зокрема, Людмила Гапоненко – заступник директора Департаменту податкової, митної політики  і методології бухгалтерського обліку – начальник управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України, Ольга Целуйко – шеф-редактор видання «Баланс» ВКК «Баланс-Клуб», Сулейман Гасимов – віце-президент SOCAR, Нурія Новрузова – голова наглядової ради Асоціації професійних фінансових менеджерів Азербайджану (APFM), Юніс Салаєв – партнер аудиторської компанії BDO в Азербайджані, Сергій Полищук – керуючий партнер JuscutumAudit Україна, Жоржета Ковалев Русу – голова Асоціації професійних бухгалтерів і аудиторів республіки Молдова, Микола Матюха – аудитор, Вадим Мазур – президент ГО «Спілка автоматизаторів бізнесу» та ін.

Конгрес, що відбувся, був найбільш масштабним і знаковим серед усіх заходів, проведених Всеукраїнським бухгалтерським клубом – масовою громадською організацією, яка протягом 12 років об'єднує бухгалтерів України в одну рушійну силу, ініціює проведення бухгалтерських конгресів у різних країнах для того, щоб поширити знання про Україну, привернути увагу до проблем професійної спільноти бухгалтерів не тільки в Україні, але й за її межами, заявити про себе й популяризувати свої цінності та прагнення. Завдяки таким конгресам формується бачення майбутнього бухгалтерської професії, конкретизуються очікування щодо професійних знань і особистісних якостей бухгалтера.

Нові форми економічного життя, нові технології змінюють процеси прийняття управлінських рішень, примножуючи властиві бізнесу ризики. І все це відбувається в умовах стрімкої глобалізації, що прискорюється, небувалої динаміки інформаційного простору та політичної нестабільності.

У цих умовах управлінці все ще з надією заглядають у дані бухгалтерської звітності, намагаючись побачити в ній переконливу підказку для виправданих рішень. Від того, чи зможуть вони й надалі знаходити її там, повністю залежить майбутнє бухгалтерського обліку, зокрема професії бухгалтера.

Тому загальна тема, якій було присвячено Українсько-каспійський конгрес, звучала так: «Бухгалтер у бізнесі: трансформація професії, міжнародний досвід».

«Особисто я уявляю бухгалтера не як рахівника чи обліковця, а як операційного директора чи консультанта зі збереження й розвитку бізнесу, який використовує фінансову та нефінансову інформацію. Бухгалтер зобов'язаний сидіти за основним столом, де ухвалюються управлінські рішення»

Аполлон Позов,
член Методологічної ради з питань бухгалтерського обліку при Міністерстві фінансів України, голова ГО «Всеукраїнський бухгалтерський клуб», кандидат економічних наук

Після великих фінансових і корпоративних скандалів, що спалахнули останнім часом, та різкого падіння суспільної довіри до професійних і комерційних організацій бухгалтерів і аудиторів вельми актуальною у світі стала проблема професійної етики фахівців. Для відновлення довіри до професії виникла нагальна потреба налагодження більш продуктивного діалогу між професійними організаціями, бізнесом і громадськістю.

Досвід попередніх конгресів, проведених Всеукраїнським бухгалтерським клубом, показує, що все більше бухгалтерів та аудиторів приєднуються до нашої численної професійної спільноти, і це дозволяє реалізувати комплексний підхід до розвитку професії із застосуванням норм професійної етики.

Майже 30 років знадобилося нам, щоб зрозуміти, що сфера бухобліку невпинно змінюється. Але що успішнішими ми стаємо, то більше нам здається, що ми будемо вічними. Водночас ми забуваємо про «процес творчого руйнування». Тож прозорливий бухгалтер завжди повинен бути напоготові, знати тренди розвитку інформаційних технологій і підвищувати свій рівень знань для їх застосування.

У сучасних ефективних системах управління зростає роль нефінансової інформації. А її збір та узагальнення вимагає залучення фахівців з управлінського обліку в нові сфери. Тому в рамках Конгресу було проведено майстер-клас «Управлінський облік: мистецтво збору та аналізу даних для прийняття бізнес-рішень», а проблемам управлінського обліку було присвячено круглий стіл «Роль бухгалтера-управлінця в умовах швидких економічних змін.

Учасники 12-го щорічного конгресу бухгалтерів України (Українсько-каспійського конгресу) закликали ГО «Всеукраїнський бухгалтерський клуб»:

1. Активізувати роботу в таких напрямах:

•  об'єднання в рядах Всеукраїнського бухгалтерського клубу професіоналів у галузі економіки та управління: бухгалтерів, аудиторів, фінансистів, податкових консультантів, директорів;

•  удосконалення підходів до розвитку в бухгалтерів професійних умінь та навичок;

•  участь бухгалтерів у розробці, експертизі та обговоренні проектів нормативно-правових актів у галузі бухгалтерського обліку та оподаткування;

•  проведення науково-практичних конференцій, присвячених сучасній методології бухгалтерського обліку, питанням використання цифрових технологій, нових стандартів і розвитку нових навичок, зокрема вміння працювати з великими обсягами інформації, аналітичних здібностей.

2. Ґрунтуючись на досвіді Євросоюзу з підготовки економістів, затребуваних на ринку праці України та країн ЄС, запропоновано рекомендувати Кабінету Міністрів України, Міністерству освіти і науки України збільшити з одного до двох семестрів (8–10 кредитів) вивчення предмета «Бухгалтерський облік» для бакалаврів усіх необлікових економічних спеціальностей. Це значно підвищить професійний рівень випускників-економістів і посилить економічну безпеку України.

3. Оргкомітету ГО «Всеукраїнський бухгалтерський клуб» опублікувати матеріали та резолюцію Конгресу на сайтах партнерів: www.balance.uа, www.uteka.uа та у спеціальних друкованих виданнях. Довести цю інформацію до відома всіх зацікавлених сторін

.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!