Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Допомога дітям із багатодітних сімей

April 16, 2019

Постановою КМУ від 13.03.19 р. № 250 «Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім’ям» (далі – Постанова № 250), яка набула чинності з 01.04.19 р., запроваджено виплату допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім’ях. Про порядок призначення такої виплати, її припинення, джерела фінансування говоритимемо в цій статті.

Призначення допомоги

Допомога на дітей, які виховуються в багатодітних сім’ях, призначається і виплачується громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні. Порядок її виплати затверджено Постановою № 250.

Згідно з цим Порядком допомога призначатиметься так.

Один із батьків, які постійно проживають разом із дитиною, має особисто звернутися до органу соціального захисту відповідної держадміністрації або виконкому міських, районних у містах рад за місцем свого проживання та подати такі документи:

  • паспорт (паспортний документ іноземця) або інший документ, яким посвідчується особа та підтверджується її спеціальний статус;
  • заяву (форму заяви можна отримати в органі соцзахисту);
  • посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з такої сім’ї (зауважимо: претендент на отримання допомоги має надати посадовцеві оригінали цих посвідчень);
  • свідоцтва про народження всіх дітей (також надати їх оригінали).

Звертаємо увагу органів місцевого самоврядування (далі – ОМС): якщо утворено об’єд­нану територіальну громаду (далі – ОТГ), то один із батьків має подати заяву разом із документами уповноваженій особі, визначеній виконкомом ради ОТГ, яка надалі передає документи до відповідного органу соцзахисту (при держадміністрації чи при ОМС).

Сільські жителі мають звертатись із заявами та документами, що підтверджують підстави для виплати згаданої дитячої допомоги, до уповноваженої особи виконкому сільської чи селищної ради.

Подані до органу соцзахисту заява та документи розглядаються протягом 10 днів із дня їх подання. Після цього упродовж 5 днів із дня прийняття цим органом рішення заявник одержує письмове повідомлення про позитивне рішення чи відмову (тоді зазначається її причина, наприклад до заяви не додано всіх належних документів).

Виплата допомоги

Отже, якщо в сім’ї народилася третя дитина, то в батьків з’явилося право на отримання допомоги за визначених Порядком № 250 умов. Проте насамперед їм треба оформити статус багатодітної сім’ї. У разі народження кожної наступної дитини також готується пакет документів щодо отримання допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім’ях. Виплата провадитиметься з місяця, в якому було подано заяву, щомісяця аж до місяця досягнення дитиною 6-річного віку включно.

Якщо одночасно народилося двоє чи більше дітей, допомога виплачується на кожну таку дитину. Розмір допомоги становить 1 700 грн.

Згідно з Порядком № 250 можливі два способи отримання допомоги: або шляхом її перерахування на банківський рахунок отримувача, або одержання готівкою на пошті.

Припинення виплати

Усі підстави припинення виплати допомоги визначено в п. 11 Порядку № 250, а саме:

1) позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

2) відмова отримувача допомоги від виховання дитини;

3) нецільове використання коштів і незабезпечення створення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

4) відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

5) тимчасове влаштування дитини на повне державне утримання;

6) перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;

7) втрата статусу багатодітної сім’ї;

8) смерть дитини;

9) смерть отримувача допомоги.

Припинення виплати настає з місяця, що настає за тим, в якому виникли зазначені в п. 11 Порядку № 250 обставини. Рішення про припинення ухвалюється тим органом соцзахисту, який її призначив.

У деяких випадках, зокрема передбачених абзацами другим – сьомим цього пункту, виплата допомоги припиняється на підставі пропозицій центру соцслужб для сім’ї, дітей та молоді або ж уповноваженої особи ОТГ.

Фінансове забезпечення

Стисло зазначимо, що фінансовою базою для здійснення видатків із надання допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, є кошти держбюджету у вигляді субвенції місцевим бюджетам,

Тож Постановою № 250 унесено зміни до іншого урядового рішення – Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів із виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій із державного бюджету, затвердженого постановою КМУ від 04.03.02 р. № 256 (далі – Порядок № 256).

Зокрема, Порядок № 256 доповнено нормою, згідно з якою головні розпорядники коштів місцевих бюджетів мають вести персоніфікований облік отримувачів пільг за соціальною ознакою, у тому числі й отримувачів допомоги на дітей з багатодітних сімей. Нагадаємо, що ведення Єдиного державного реєстру осіб, які мають право на пільги, запроваджено постановою КМУ від 29.01.03 р. № 117.

Головні розпорядники коштів місцевих бюджетів мають не пізніше 3-го числа поточного місяця готувати щомісячну інформацію про суми нарахованих виплат (у т. ч. згаданої допомоги). Також у ці строки готуються акти звіряння розрахунків за надані послуги. Зазначена інформація та акти надсилаються фінорганам держадміністрацій, виконкомам рад ОМС та ОТГ.

Згідно з п. 6 Порядку № 256 відповідні місцеві фіноргани районного та міського рівня на підставі вищезгаданої інформації головних розпорядників коштів щомісячно зобов’язані готувати реєстри сум, що підлягають перерахуванню Мінфіну АР Крим, фінорганам обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, управлінням Казначейства в АР Крим, областях, мм. Києві та Севастополі.

Субвенцію на виплату допомоги на дітей, які виховуються в багатодітних сім’ях, Казначейство перераховуватиме до 10-го числа поточного місяця.

Також передбачено, що згідно з реєстрами, зазначеними в п. 6 Порядку № 256, Мінфін АР Крим, фіноргани обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій мають узагальнити дані про нараховані та фактично здійснені видатки щодо згаданої допомоги.

За погодженням з
Надією РЯЗАНОВОЮ

Джерело: "Баланс-Бюджет" № 15, який вийшов з друку 15.04.19 р.

⤷ ЗАВАНТАЖИТИ СТАТТЮ ⤶

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!