Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи можна видати орендну плату за довіреністю?

September 24, 2020

Ситуація: орендодавець не може отримати орендну плату за земельну ділянку з каси сільгосппідприємства, оскільки перебуває за кордоном – у Російській Федерації (далі – РФ). Він просить видати орендну плату за довіреністю, виданою його представникові.

У чому питання: чи можна видати орендну плату за довіреністю? Якщо так, то як повинна бути оформлена така довіреність? Чи можна видати орендну плату за довіреністю, оформленою нотаріусом РФ?

Коротка відповідь: так, сільгосппідприємство має право видати орендну плату представникові орендодавця за довіреністю. Це дозволено робити й за довіреністю, виданою нотаріусом РФ (крім одного винятку). Розглянемо дане питання докладніше.

Дійсно, на практиці іноді виникають ситуації, коли фізособа-орендодавець не має можливості особисто отримати з каси підприємства орендну плату (виїхав до іншого населеного пункту, за кордон, захворів). Однак він має право вповноважити на отримання орендної плати іншу особу за довіреністю, оформленою відповідно до вимог гл. 17 Цивільного кодексу (далі – ЦК).

Як визначено в ч. 3 ст. 244 ЦК, довіреність – це письмовий документ, видаваний однією особою іншій для представництва перед третіми особами. Тобто в нашій ситуації на підставі довіреності одна особа (довіритель) надає іншій особі (повіреному) повноваження на провадження певних дій, а саме отримання готівкових коштів, що належать довірителеві.

Запитання – відповіді

Чи можна видати орендну плату за довіреністю особі, яка не є родичем орендатора?

Так, можна. Видати довіреність можна не тільки родичам, але й будь-якій дієздатній особі. Згідно зі ст. 34 ЦК повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла 18 років. Тобто орендодавець має право вповноважити на отримання орендної плати будь-яку дієздатну особу.

Які обов’язкові реквізити повинна містити довіреність?

Довіреність повинна містити:

  • назву виду документа (напис «Довіреність»);
  • П. І. Б. особи, яка видала довіреність, та її паспортні дані (серія, номер паспорта або іншого документа, ким і коли виданий, місце проживання);
  • П. І. Б. особи, якій видано довіреність, її паспортні дані (серія, номер паспорта або іншого документа, ким і коли виданий, місце проживання);
  • строк дії довіреності. Зверніть увагу: якщо в довіреності не зазначено строк її дії, то вона вважається безстроковою та діє до припинення її дії (ч. 1 ст. 247 ЦК);
  • дату складання (ч. 3 ст. 247 ЦК). Слід знати! Довіреність, у якій не зазначено дату складання, уважається нікчемною;
  • опис дій, для вчинення яких видано довіреність (у нашому випадку в довіреності має бути зазначено, що представник має право отримати орендну плату);
  • підпис довірителя;
  • посвідчення підпису довірителя посадовою особою підприємства, на якому довіритель працює (перебуває на стаціонарному лікуванні), або за місцем його проживання (ч. 4 ст. 245 ЦК). Важливий момент! ЦК не вимагає обов’язкового нотаріального посвідчення такої довіреності.

Чи повинна на довіреності стояти печатка?

Згідно із Законом від 23.03.17 р. № 1982-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами – підприємцями» засвідчувати довіреність печаткою необов’язково.

Чи може підприємство видати представнику орендодавця орендну плату, якщо він пред’явив довіреність, засвідчену нотаріусом РФ?

Так, може. Пояснимо докладніше.

Між Україною та Російською Федерацією діє Конвенція про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних і кримінальних справах, ратифікована із застереженнями Законом від 10.11.94 р. № 240/94-ВР. Зокрема, відповідно до ст. 13 Конвенції документи, які на території однієї з договірних сторін виготовлені або засвідчені установою або спеціально уповноваженою на це особою в межах їх компетенції та за встановленою формою й скріплені гербовою печаткою, приймаються на територіях інших договірних сторін без будь-якого спеціального посвідчення.

До відома: документи, які на території однієї з договірних сторін розглядаються як офіційні, мають на територіях інших договірних сторін доказову силу офіційних документів.

Договірні сторони зобов’язуються пересилати одна одній на прохання без перекладу та безплатно свідоцтва про реєстрацію актів цивільного стану, документи про освіту, виробничий стаж та інші документи, що стосуються особистих або майнових прав та інтересів громадян запитуваної договірної сторони та інших осіб, що проживають на її території.

Тобто довіреність, видана нотаріусом РФ на території РФ, є дійсною в Україні. Таким чином, сільгосппідприємство має право видати орендну плату представникові орендодавця за довіреністю, засвідченою нотаріусом Росії, без проставляння апостилю та іншого посвідчення (навіть якщо її викладено російською).

Чи можна видати орендну плату особі, яка пред’явила довіреність, оформлену нотаріусом РФ в АР Крим?

Ні, не можна. На підставі ст. 3 Закону від 15.04.14 р. № 1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (далі – Закон № 1207) сухопутна територія АР Крим і міста Севастополя є тимчасово окупованою територією.

Державні органи та органи місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, у тому числі й на тимчасово окупованій території, повинні діяти тільки на підставі, у межах повноважень і способом, які передбачені Конституцією та законами України. Будь-які органи, їх посадові й службові особи та їх діяльність уважаються недійсними, якщо вони створені, обрані або призначені в порядку, не встановленому законом (ст. 9 Закону № 1207). Будь-який акт (рішення, документ), виданий вищевказаними органами та/або особами, є недійсним і не створює правових наслідків.

Нотаріус є вповноваженою державою особою, який провадить нотаріальну діяльність, у тому числі засвідчує права (ст. 3 Закону від 02.09.93 р. № 3425-XII «Про нотаріат»). Тому підприємство не може видати орендну плату за довіреністю, яку оформлено нотаріусом РФ на території АР Крим, оскільки така довіреність є недійсною.

Висновки

Орендар може видати орендну плату представникові орендодавця за довіреністю. Оформляти таку довіреність у нотаріуса необов’язково. Також підприємство може видати орендну плату представникові, який пред’явив довіреність, видану нотаріусом РФ. Однак довіреності, оформлені нотаріусами на території АР Крим, є недійсними.

Джерело: "Баланс-Агро" № 45, який виходить з друку 28.09.20 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!