Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як правильно заповнити таблицю даних і що робити, якщо її не приймають

February 17, 2021

Одним із критеріїв безумовної реєстрації податкових накладних і розрахунків коригування (далі – ПН, РК) є наявність кодів товарів згідно з УКТЗЕД і кодів послуг, зазначених у таких ПН і РК, у таблиці даних платника ПДВ (далі – таблиця). Це прямо випливає з п. 4 Порядку, затвердженого постановою КМУ від 11.12.19 р. № 1165 (далі - Порядок № 1165/1).

Тому для платників ПДВ дуже важливо, щоб подана ними таблиця була врахована органом ДПС.

У консультації ми розглянемо:

  • як часто та у яких випадках треба подавати таблицю;
  • які нюанси потрібно врахувати під час заповнення таблиці;
  • коли таблиця враховується автоматично;
  • чому можуть відмовити в прийнятті таблиці;
  • як оскаржити відмову податкової в прийнятті таблиці.

Коли потрібно подавати таблицю

У першу чергу зазначимо, що, якщо платник ПДВ знаходиться в переліку ризикових, подана ним таблиця, швидше за все, не буде врахована. Більше того, у цьому випадку податкова може прийняти рішення щодо неврахування й раніше прийнятих таблиць (п. 19 Порядку № 1165/1). Тому таким платникам спочатку потрібно позбутися статусу ризикових (що для цього треба зробити, див. у матеріалі «Заблокували ПН або РК: що робити та що буде, якщо нічого не робити»).

Розглянемо, коли слід подати таблицю, щоб попередити блокування ПН/РК.

  1. Таблицю можна подати й до того, як реєстрація ПН/РК буде зупинена. Адже, як було зазначено вище, прийнята таблиця є підставою для безумовної реєстрації ПН/РК за зазначеними в ній кодами. Як роз’яснює податкова (ЗІР, категорія 101.18), таблиця – це інформація про специфіку діяльності платника податків, її подання є правом платника ПДВ незалежно від факту блокування ПН/РК в ЄРПН.
  2. Таблицю є сенс подати насамперед, якщо в платника ПДВ змінюються коди УКТЗЕД або коди послуг і такі коди відсутні, наприклад, у раніше поданій і прийнятій таблиці. У тому числі й у випадку, якщо зміни кодів УКТЗЕД пов’язані з їхніми змінами на підставі Закону від 04.06.20 р. № 674-IX (про митний тариф).

За якою формою подати та як правильно заповнити таблицю

Форму таблиці наведено в додатку 5 до Порядку № 1165/1. В електронному реєстрі документів таблиця має ідентифікатор J(F) 1312303.

Таблиця подається виключно в електронній формі одним із таких способів:

  • через особистий кабінет електронного сервісу «Електронний кабінет платника»;
  • програмне забезпечення, яке платник обрав на свій розсуд та яке дозволяє формувати вихідний файл згідно із затвердженим форматом (стандартом) (наприклад, програма М.Е.Doc, «Артзвіт» і т. п.).

У таблиці відображають інформацію про види діяльності, коди товарів і послуг, які платник ПДВ придбаває та виготовляє (поставляє) на постійній основі, а саме (п. 13 Порядку № 1165/1):

  • види економічної діяльності згідно із КВЕД ДК 009:2010;
  • коди товарів згідно з УКТЗЕД і послуг згідно з ДКПП, які придбаваються (отримуються) платником податків, увозяться на митну територію України;
  • коди товарів згідно з УКТЗЕД і послуг згідно з ДКПП, які поставляються (виготовляються) платником податків.

Щоб таблиця була прийнята податковою, її треба правильно заповнити. Наведемо деякі рекомендації щодо заповнення таблиці, надані в ЗІР (категорія 101.18), листі ДФС від 06.09.17 р. № 2723/99-99-07-05-01-18, на сайті територіальної податкової.

1. Не допускається одночасне заповнення граф про придбання (отримання) та постачання/ надання товарів/послуг в одному рядку таблиці.

2. Коди товарів/послуг повинні містити таку саму кількість знаків, що й ПН/РК.

Нагадаємо, у випадку постачання товарів українського виробництва коди товарів згідно з УКТЗЕД можна наводити на рівні перших чотирьох знаків. І якщо в таблиці зазначено 4 знаки коду товарів або послуг, ПН/РК також повинні містити код із чотирьох знаків. Інакше програма буде розглядати ці коди як різні.

Наприклад, платник ПДВ указав у таблиці код послуги «33.12», а в ПН – код «33.12.24». Для програмного забезпечення ЄРПН ці коди сприймаються як різні, і реєстрація ПН може бути зупинена.

3. Не слід указувати в таблиці багато видів економічної діяльності (наприклад, раніше податківці радили наводити не більше 6 кодів КВЕД). Якщо видів діяльності в підприємства більше, краще подати декілька таблиць. Наприклад, подати одну таблицю з основними кодами діяльності, а в решті за необхідності вказати інші другорядні.

4. Не варто наводити багато кодів товарів та/або кодів послуг (особливо в графі, де відображаються коди вхідних товарів/послуг). Зазначимо, що згідно з роз’ясненням податкової (ЗІР, категорія 101.18) електронною формою таблиці (ідентифікатор J(F) 1312303) передбачено обмеження в 99 рядків. Як показує практика, податківці не люблять розглядати великі «простирадла» і можуть відмовити в прийнятті громіздкої таблиці.

Тому рекомендуємо відображати в таблиці коди тільки тих товарів (послуг), які найчастіше вами придбаваються та продаються. Це обмеження стосується кожного виду діяльності. Тобто якщо в таблиці зазначено три види діяльності, то на кожний із них краще давати 5–6 основних кодів товарів/послуг.

Пояснення до таблиці

Разом із таблицею обов’язково подається пояснення (п. 14 Порядку № 1165/1). Його відсутність – пряма підстава для відмови в прийнятті таблиці.

Для подання такого пояснення потрібно створити документ довільного формату (ідентифікатор форми J(F) 1360102) і прикріпити до нього копію пояснення у форматі pdf розміром не більше 2Мб.

У самому документі довільного формату J(F) 1360102 потрібно вказати:

  • у шапці – назву, номер і дату документа, який додається до таблиці. Наприклад: «Опис господарської діяльності підприємства» від 05.02.21 р. № 2»;
  • графі 1 таблиці – номер файлу, а до графи 2 прикріпити необхідний файл у форматі pdf.

Пояснення являє собою опис господарської діяльності платника ПДВ і повинне містити:

  • відомості про наявні орендовані (із зазначенням правочинів) або власні (із зазначенням документів власності) приміщення, виробничі потужності та інші дані про основні фонди;
  • дані про сертифікати якості, ліцензії, дозвільні документи (за наявності);
  • дані про свої або орендовані складські приміщення або (за їх відсутності) договори про зберігання товарів;
  • відомості про наявність транспортних засобів (власних або орендованих). Якщо такі відсутні й при цьому платник ПДВ здійснює транспортування товарів, необхідно навести договори із транспортними компаніями;
  • інформацію про земельні ділянки (власні або орендовані – із зазначенням договорів оренди) у га;
  • дані про врожайність культур, які зазначені в таблиці для реалізації на підставі статистичної звітності, наприклад форм № 4-сг, № 29-сг, – для сільгоспвиробників;
  • дані про найманих працівників (із зазначенням посад/професій);
  • відомості про залишки готової продукції, сировини;
  • за кожним кодом товарів/послуг, зазначених у таблиці на придбання, – відповідні договори, інші документи, що підтверджують факт їх придбання: ТТН, платіжні доручення, довіреності, накладні, акти та ін. Для сільгоспвиробників – опис про придбання посівного матеріалу, дизпалива, отрутохімікатів;
  • інформацію про договори на реалізацію товарів (надання послуг).

Також нагадаємо, що під час підготовки пояснення треба переконатися, що об’єкти, які там указуються, включені до форми № 20-ОПП (маються на увазі об’єкти, які підлягають відображенню в цій формі). Якщо їх немає у формі № 20-ОПП або ця форма не подавалася, потрібно обов’язково її подати. Причому до подання таблиці, оскільки в цій ситуації відмова в прийнятті таблиці практично гарантована.

Розгляд таблиці комісією ДПС

За результатами розгляду таблиці комісія регіонального рівня приймає рішення щодо її врахування або неврахування. Строк розгляду таблиці – 5 робочих днів після її отримання (п. 15 Порядку № 1165/1).

Про те, що комісія ДПС отримала таблицю, платник ПДВ дізнається з першої квитанції, яку він повинен отримати в день надсилання таблиці. Другу квитанцію з інформацією про те, врахована чи не врахована таблиця органом ДПС, платник повинен отримати протягом 5 робочих днів.

Після отримання другої квитанції платник ПДВ також повинен отримати рішення комісії регіонального рівня про врахування або неврахування таблиці (ідентифікатор форми J(F) 1412306). Таке рішення за формою додатка 6 до Порядку № 1165/1 направляється йому засобами електронного зв’язку (електронний кабінет, M.E.Doc).

Як бути, якщо друга квитанція не приходить?

На практиці досить часто зустрічається ситуація, коли платник ПДВ відправив таблицю, отримав першу квитанцію з інформацією про те, що таблиця отримана податковою, а от подальша відповідь про прийняття або неприйняття таблиці (друга квитанція та рішення) протягом установленого строку не надходить.

Насамперед урахуйте, що в цьому випадку подавати повторно таблицю не потрібно, оскільки приходить квитанція про відмову (таблиця вже зареєстрована на сервері ДПС). Потрібно добиватися відповіді від податкової. Як варіант, іноді допомагає звернення зі скаргою на гарячу лінію ДПС за номером 0-800-501-007 (сервіс «Пульс»).

Причини відмови в прийнятті таблиці такі:

  1. Дублювання даних у таблицях. Тобто коди товарів/послуг, які були зазначені в раніше прийнятій таблиці, не потрібно повторювати в наступних таблицях.
  2. Недостатність (на думку комісії ДПС) поданих до таблиці пояснень. Це найпоширеніша причина відмови, при тому що вимоги до подаваних пояснень Порядком № 1165/1 не встановлено. Про те, що має містити пояснення, можна судити з роз’яснень податкової (див., наприклад).
  3. Наявність помилок у заповненні таблиці. Наприклад, одночасне заповнення граф про придбання (отримання) і постачання/надання товарів/послуг в одному рядку таблиці.
  4. Подання таблиці без пояснень.

Коли таблиця враховується автоматично

Таблиця враховується податковою в автоматичному режимі, якщо (п. 18 Порядку № 1165/1):

  • вона подається сільгосптоваровиробником, який включений до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, та/або сільгосптоваровиробником, який станом на 31.12.16 р. застосовував спецрежим оподаткування згідно зі ст. 209 ПК і має у власності та/або на умовах оренди земельні ділянки, загальна площа яких становить не менше 200 га включно станом на 1 січня та які відображені в податковій звітності до 20 лютого поточного року (до 20 лютого враховується наявність таких ділянок за звітний період попереднього року), і в поданій таблиці наведено відомості про постачання (виготовлення) груп товарів із кодами УКТЗЕД 01, 03, 04, 07, 08, 10, 12;
  • у платника ПДВ значення показників D і P, розрахованих у порядку, установленому п. 3 Порядку № 1165/1, мають такі розміри: D > 0,02, P < Pм х 1,4, і в такій таблиці зазначені товари/послуги, обсяг постачань яких відповідно до ПН/РК, зареєстрованих за останні 12 календарних місяців в ЄРПН, становить більше 25 % загального обсягу операцій постачань за зазначений період. Нагадаємо, показник D означає податкове навантаження на підприємстві (повинне бути не менше 2 %), а показник Р – середньомісячний оборот за постачанням продукції/послуг.

Майте на увазі! Сільгосптоваровиробники, які підпадають під умови автоматичного врахування таблиці, повинні наводити в графі 4 таблиці тільки ті коди продукції згідно з УКТЗЕД, які входять до груп товарів, перелічених вище. Інакше таблиця не врахується автоматично, а буде спрямована на розгляд комісії ДПС. Якщо сільгоспвиробник крім зазначених поставляє й інші види товарів, рекомендуємо подавати для них окрему таблицю, адже подавати кілька таблиць не заборонено.

Що робити у випадку відмови комісії ДПС урахувати таблицю

У цьому випадку можна ужити таких заходів:

  • подати нову таблицю, оскільки кількість подаваних таблиць не обмежена;
  • оскаржити рішення комісії про неврахування таблиці в адміністративному або судовому порядку згідно із процедурою оскарження, викладеною в ст. 56 ПК (ЗІР, категорія 101.18).

Висновки

Прийнята таблиця дає можливість реєструвати ПН/РК без загрози їх блокування. Щоб таблиця була прийнята, не допускайте помилок під час її заповнення та не забувайте додати пояснення до неї.

Джерело: Практичне керівництво № 4, лютий 2021 року.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!