Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як подати форму № 20-ОПП на земельні ділянки?

June 24, 2021

20-ОПП

У сільгосппідприємства у власності є земельна ділянка, що розташована за межами села і не має адреси. Ще дві земельні ділянки підприємство орендує. Одна з них розташова не за місцем основного обліку платника податків, друга ділянка, строк оренди якої минув 10.06.21 р., передана власникові. Чи потрібно включати відомості про ці земельні ділянки до форми № 20-ОПП?

Так, інформацію про ці земельні ділянки потрібно обов’язково відображати в повідомленні за формою № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588, далі – Порядок № 1588). Пояснимо нашу відповідь докладніше.

Спершу нагадаємо загальні правила заповнення форми № 20-ОПП стосовно земельних ділянок. Розділ 3 заповнюється згідно з Пам’яткою (додаток до форми № 20-ОПП, далі – Пам’ятка).

Платник податків зобов’язаний вносити до форми № 20-ОПП всі земельні ділянки, які перебувають у нього у власності, у постійному користуванні, в оренді або передані в оренду, а також оформлені на інших правах (безплатне користування, сервітут, емфітевзис). У графі 3 розд. 3 зазначається тип об’єкта оподаткування згідно з Довідником ДПС (наведений на офіційному сайті ДПС). Для земельних ділянок це код 580.

Якщо земельна ділянка не має кадастрового номера, то графа 12 не заповнюється, а сама форма № 20-ОПП з інформацією про таку ділянку подається до податкового органу за основним місцем обліку в паперовому вигляді. До форми додається копія документа, що підтверджує реєстрацію земельної ділянки в Державному земельному кадастрі (абзац восьмий п. 8.4 Порядку № 1588).

Форма № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів (далі – р. д.) після реєстрації, створення або відкриття об’єкта оподаткування (п. 8.4 Порядку № 1588). Якщо надалі дані про якусь земельну ділянку міняються, потрібно подати форму з інформацією тільки про цю ділянку, відомості про інші ділянки повторювати не треба. Форма № 20-ОПП з оновленою інформацією теж подається протягом 10 р. д. з моменту, коли відбулися зміни (п. 8.5 Порядку № 1588).

Тепер повернемося до нашої ситуації. Розглянемо, як сільгосппідприємству заповнити форму № 20-ОПП на земельні ділянки.

1. Власна земельна ділянка. Земельні ділянки, розташовані за межами населеного пункту, можуть не мати адреси. Як роз’яснили податківці (ЗІР, категорія 116.11), у цьому випадку при заповненні форми № 20-ОПП слід орієнтуватися на інформацію, наведену в реєстраційних документах на цей об’єкт. Якщо такої інформації немає, зазначаємо назву адміністративно-територіальної одиниці (область, район, місто, район у місті, селище, село), де розташована земельна ділянка.

Якщо, наприклад, у держакті на земельну ділянку написано: «Бердянський район Запорізької області», то у графах 6–8 форми № 20-ОПП слід навести саме ці дані.

Якщо ж інформація про місце розташування ділянки відсутня, тоді зазначається назва адміністра­тивно-територіальної одиниці, де фактично розташована земельна ділянка. Наприклад: «Село Сачки Бердянського району Запорізької області».

2. Перша орендована ділянка. Якщо орендована земельна ділянка розташована не за місцем основного обліку платника податків, форму № 20-ОПП потрібно подати до своєї податкової, тобто за місцем реєстрації юрособи або фізособи-підприємця. При цьому у графі 11 форми необхідно зробити позначку про те, що земельна ділянка розташована не за основним місцем обліку платника податків. Тоді платника поставлять на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням земельної ділянки (неосновне місце обліку).

У графі 10 пишемо код виду права на об’єкт: «7 – право довгострокової оренди» або «8 – право короткострокової оренди». У Пам’ятці нічого не сказано про те, за якими критеріями визначається строк оренди. Раніше у ст. 93 Земельного кодексу (далі – ЗК) було зазначено, що оренда земельної ділянки може бути короткостроковою (не більше 5 років) і довгостроковою (не більше 50 років). Зараз же встановлено тільки максимальний строк оренди землі – 50 років. Ми вважаємо, що можна користуватися колишнім, уже укоріненим поняттям короткострокової та довгострокової оренди землі. Припустимо, у нашому випадку договір оренди земельної ділянки був укладений на 10 років, тому у графі 10 ставимо код «7».

3. Друга орендована ділянка. Якщо строк договору оренди минув, у графі 2 форми № 20-ОПП наводиться код «6 – закриття об’єкта оподаткування», у графі 9 також проставляємо цифру «6 – об’єкт відчужений/повернений власникові», графу 11 не заповнюємо. При цьому форма також подається протягом 10 р. д. з моменту вибуття об’єкта оподаткування.

Завважимо, що правил відліку 10-денного строку в самому ПК немає. У цьому випадку можна звернутися до Цивільного кодексу (далі – ЦК). У ст. 253 ЦК сказано, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язаний початок строку. Тобто якщо, наприклад, подія, що дає початок строку, настала 01.06.21 р., то відлічувати строк потрібно з 02.06.21 р. Проте це правило передбачено не ПК, а нормативним актом, що регламентує не податкові правовідносини. Тому щоб уникнути штрафів рекомендуємо відлічувати 10 днів не з наступного дня, а з дати настання події.

У нашій ситуації договір оренди землі розірвано й акт повернення земельної ділянки власникові підписано 10 червня 2021 року. Отже, форму № 20-ОПП потрібно подати не пізніше 23.06.21 р.

Покажемо, як заповнити форму № 20-ОПП у цьому випадку (див. фрагмент у повній консультації).

Джерело: "Баланс-Агро" № 25, який виходить з друку 29.06.21 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!