Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Електронний обмін документами із ФСС

March 26, 2020

Із цієї консультації ви дізнаєтеся, як налагодити обмін електронними документами із Фондом соціального страхування (далі – ФСС), які саме документи ви можете подати до ФСС в електронному вигляді без підтвердження на паперових носіях та як заповнити заяву-розрахунок для надання матеріального забезпечення, додатки до неї і відзвітувати про отримані кошти.

Загальні положення

Із жовтня 2018 року страхувальник (роботодавець) може подавати Заяву-розрахунок для надання допомоги за листками непрацездатності, по вагітності та пологах, на поховання, а також деяких виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів ФСС за формою, затвердженою постановою правління ФСС від 19.07.18 р. № 12 (далі – заява-розрахунок), в електронному вигляді.

З метою створення належних умов експлуатації автоматизованої інформаційної системи приймання електронних документів від страхувальників у робочих органах ФСС наказом виконавчої дирекції ФСС від 25.09.18 р. № 442-од затверджено Примірний договір про подання електронних документів до ФСС.

Укладення договору із ФСС

Алгоритм дій страхувальника (роботодавця) такий:

  • заповнює бланк примірного договору. До речі, його можна роздрукувати зі спеціалізованого програмного забезпечення, яке використовує ваша установа для подання електронних документів, або у відділенні ФСС;
  • підписує договір;
  • додатково можна роздрукувати сертифікати електронного підпису (далі – ЕП), заповнити заяву про реєстрацію ЕП і роздрукувати її, адже спочатку все подається в паперовому вигляді.

У договорі визначено всі вимоги до створення та подання електронних документів.

Отже, страхувальник створює електронні документи за допомогою наявного спеціалізованого програмного забезпечення та подає їх до ФСС.

Зі свого боку ФСС відправляє страхувальнику три квитанції з інформацією:

  • про отримання електронного документа, що засвідчує факт і час його одержання;
  • надходження електронного документа, що за результатами перевірки засвідчує факт і час його відправлення;
  • приймання електронного документа, що засвідчує факт і час його приймання (неприймання) та внесення його даних у базу.

Дія договору, укладеного страхувальником із ФСС, поширюється на такі електронні документи:

  • заяву-розрахунок;
  • повідомлення про виплату коштів застрахованим особам;
  • Звіт по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України за формою додатка до постанови правління ФСС від 12.12.18 р. № 28 (далі – Звіт, Постанова № 28).

Зверніть увагу: навіть якщо ви уклали договір із ФСС, але з якихось причин не мо­жете подати звітність чи інші документи в електронному вигляді, то і надалі маєте право подавати заяви-розрахунки та інші документи безпосередньо до робочого органу вико­навчої дирекції ФСС або його відділення за своїм місцем перебування чи прожи­вання.

У разі подання електронного документа із застосуванням ЕП роздрукована заява-розрахунок разом із поданими застрахованими особами документами, на підставі яких призначалися окремі виплати та матеріальне забезпечення, зберігається у страхувальника. Підтвердженням прийняття ФСС такої інформації є квитанція, отримана від ФСС.

Подання звітності

Нагадаємо, відповідно до п. 2, 8 ст. 15 Закону від 23.09.99 р. № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 1105) та п. 1.1 Постанови № 28 страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових коштів на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЗДСС) у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та/або на ЗДСС від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, подають до відділень робочих органів виконавчої дирекції ФСС за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) Звіт до повного погашення заборгованості.

Страхувальники зобов’язані формувати та подавати звітність до органів ФСС у такі строки: до 10 квітня, 10 липня, 10 жовтня, 15 січня. Базовим звітним періодом для них є квартал (Методичні рекомендації щодо заповнення Звіту по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України від 05.02.19 р.). З Методрекомендаціями можна ознайомитися на офіційному вебсайті ФСС.

Повний текст консультації див. у "Баланс-Бюджет" № 13, який вийшов з друку 23.03.20 р., або на сайті.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!